Nastavlja se popis nelegalno sagrađenih objekata

Iako je zakonski rok za popis nelegalnih objekata istekao 27. novembra, resorno ministarstvo je u dopisu i mišljenju naložilo da sve lokalne samouprave nastave popisivanje na teritoriji cele republike dok se ne popišu svi nelegalno sagrađeni objekti. Načelnica Odeljenja za urbanizam Jelena Jekić kaže da su komisije na terenu, te da će do kraja nedelje biti popisani objekti u Majuru i Šapcu, nakon čega sledi popisivanje objekata u prigradskim naseljima i selima.

-Molim sve naše sugrađane za strpljenje, komisije će doći u svako domaćinstvo radi popisa nelegalnih objekata. Do sada je u Šapcu popisano 14 hiljada objekata i doneto 2.000 rešenja kojim se nalaže rušenje nelegalno sagrađenih objekata- navodi Jekićeva.

Rešenja za rušenje se dostavljaju Odeljenju za urbanizam koje sprovodi postupak ozakonjenja. Za sve objekte koji ne budu ozakonjeni Služba za katastar nepokretnosti će u prepis liste nepokretnosti uneti teret da su nelegalni, odnosno da nisu ozakonjeni. Ti objekti biće predmet rušenja, a izuzetak su dvojne kuće ili višespratni objekti, gde su samo pojedine etaže ostale legalne. Iako se neće rušiti, ne mogu se dalje otuđivati, niti biti predmet pravnog prometa, objasnila je načelnica Odeljenja za urbanizam.

Procenjuje se da će do završetka popisa, početkom marta, biti između 30 i 40 hiljada nelegalnih objekata.

D.Dimitrijević

Exit mobile version