Naša izvorišta: Mileševa

Izložba u galeriji Škole primenjenih umetnosti u Šapcu

U galeriji Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, uz nastup školskog hora i dramske sekcije, otvorena je izložba „Naša izvorišta: Mileševa“, kojom škola započinje veliki izlagački ciklus posvećen zadužbinama Nemanjića. Izložba će biti otvorena do 23.2.2024. godine. Dan duhovnosti je obeležen i tradicionalnom manifestacijom učeničkih parlamenata pod nazivom Škole otvorenog srca – Medicinska i Umetnička, kada radost svetosavskog dana učenici i zaposleni dele da svojim sugrađanima na platou između dveju škola, promovišući na taj način saradnju, zajedništvo, dobročinstvo i empatiju.

– Ovogodišnjom izložbom koja nosi naziv „Naša izvorišta: Mileševa“ započinjemo jedan veliki izlagački ciklus i u narednim godinama bavićemo se  zadužbinama Nemanjića, njihovim manastirima, i svake godine ćemo posvetiti izložbu jednoj od značajnih zadužbina. Ove godine prikazano je preko pedeset radova u različitim tehnikama likovne i primenjene umetnosti i naši učenici na ovaj način pokazuju da umetnost i zaista jeste odraz života u duhu.

Pojedini eksponati, replike fresaka naših srednjovekovnih manastira, izloženi su na poseban način ove godine. Oni su izloženi na podu zato što smo želeli da skrenemo pažnju na ugroženost našeg kulturnog nasleđa, naročito na Kosovu i Metohiji, ali nade ima i dokle god postoje ovakve škole kao što je Škola primenjenih umetnosti, koje se bave kulturnim nasleđem i tradicijom, očuvanjem našeg kulturnog nasleđa, nade ima – kazala je Nevenka Đokić, direktorka škole.

Exit mobile version