Napadi prešli na lične uvrede

Odbornici opozicije koji učestvuju u radu gradske Skupštine:

Predstavnici opozicije koju čine „Udruženi pobeđujemo“: Narodni pokret Srbije, Srbija centar, Novo lice Srbije i Udruženje građana „Udruženi“ i koalicije Nada koju čine Novi DSS i Za Kraljevinu Srbiju a koji prisustvuju sednicama Skupštine grada Šapca održali su konferenciju za medije. Kao povod za konferenciju su naveli učestale napade na odbornike ove dve koalcije zbog njihove odluke da učestvuju u radu gradske Skupštine.

-Napadi dolaze uglavnom od naših kolega iz opozicije i idu do ličnog nivoa. Stičemo utisak da se radi o licu i naličju jedne slične i iste politike koja kaže „mi ćemo biti u Skupštini, borićemo se za interese građana, ali samo ako smo mi vlast“. U svakom drugom slučaju mi se tamo nećemo pojaviti. Mi kao predstavnici ozbiljnih i samostalnih stranaka ne podležemo uticaju drugih političkih organizacija. Odluke donosimo samostalno. Oni koji su sebe proglasili šefovima, bilo opozcije, bilo vlasti, mogu da donose odluke samo u ime svojih političkih organizacija. Mi imamo obavezu prema građanima koji su nas birali i izabrali da štitimo njihove interese, da pokrećemo narodne inicijative. Sobzirom da nemamo trećinu odbornika i da možemo da menjamo Dnevni red na Skupštini. Trudićemo se budemo maksimalno konstruktivni. Do sada nismo odgovarali na napade koji su išli ka nama, sve dok to nisu postale lične uvrede koje se više ne mogu trpeti. Zbog toga smo pokrenuli procese pred nadležnim organima zbog kojekakvih pisanja. Do sada smo se trudili da ne ugrožavao jedinstvo opozicije  ali ukliko napadi budu i dalje mi ćemo se svakako braniti – kazao je Zoran Živković odbornik koalicije „Udruženi pobeđujemo“.

Branko Živanović, odbornik Novog DSS-a koji u Skupštini grada ima dva odbornika.

– Mandate koje imamo nismo nikome ni ukrali, ni oteli, nismo nikoga prevarili, nego da smo ih čestito i pošteno dobili. Naše dve liste u zbiru imaju ozbiljan rezultat koji u budućnosti može biti samo veći  a zbog toga mi očigledno smetamo nekim strukturama.

Ova grupacija koja učestvuje u radu Skupštine nastupa na korektan način i nismo ni zaslužili, niti smo nečim doprineli napadima na nas. Trudili smo se da u radu Skupštine učestvujemo na jedan demokratski normalan, civilizovan i način, što nažalost neki nisu prepoznali. Mi smo targetirani, za jedne smo Đilasovi, za druge Vučićevi, za treće Pajićevi, a mi smo svoji, učestvovali smo pod svojim imemom i prezimenom na izborima. Smatram da nemamo čega da se stidimo i da ljudi koji su glasali za nas sigurno to nisu učinili da bojkotujemo rad Skupštine i da građani Šapca sedam godina nemaju nikog da ih predstavlja u lokalnom parlamentu. Nismo u Skupštni da bismo vodili nikave lične, niti tuđe ratove. Nažalost, u ovom gradu se pravi priča da postoje samo dve političke strukture i dve organizacije. Ja smatram da Šapcu nedostaje treći put i želimo da mi budemo taj treći, normalan put koji nije ni za sadašnju, a ni za bivšu vlast, rekao je Branko Živanović.

Dr Tatjana Marković Topalović, nosilac liste „Udruženi pobeđujemo“, je pozdravila i pohvalila „Glas Podrinja“ koji želi da sasluša sve druge aktere u ovoj priči.

– Ono što je osnovno u jednoj demokratskoj zemlji je da negujemo objektivizaciju, demokratske odnose i da svako ima pravo da kaže, da bude objavljen i da nemamo jednu vrstu elitizma u štampi gde bi se pojavljivala samo jedna strana.

Pridružujem se rečima mojih kolega budući da su oni rekli i sve ono što i ja mislim. Predstavljam „Srbija centar“ i našu koaliciju. Bila sam nosilac liste i kandidat za gradonačelnika i mi branimo naše glasove koje smo dobili. Bila bih malo pragmatičnija i preciznija i konkretno se obraćamo Fejsbuk strani „Šabac“, „Ipres“ i još nekim stranam koje „na najsuroviji način izvrću istinu“ nazivajući nas „kontrolisanom opozicijom“ nazivaju nas saradnicima Srpske napredne stranke a mi smo svojim delovanjem na poslednje tri Skupštine pokazali ko smo, šta smo i gde smo.

Naravno da postoji prostor da se ove stranice koje potpuno oprečno komentarišu politička dešavanja u Šapcu stave u jedan proces digitalnog nasilja. Ja ovog trenutka apelujem, pre svega na fejsbuk stranicu „Šabac“ koja jasno napada četiri pripadnika opozicije, koja jasno ne piše ništa negativno o 18 opozicionih odbornika koji nisu ušli u Skupštinu, da se odrede prema svom objektivizmu. Konkretno ja, moja porodica, moj suprug, smo bili izvrgnuti veoma ružnim tekstovima i mislim da to podleže jednoj vrsti krivičnog gonjenja i zakona i to je nešto što mi planiramo da uradimo pa ih molimo, pre svega da počnu objektivno da izveštavaju a posle toga zamolila bih šabačku opoziciju da se ogradi od pisanja na fejsbuk stranici „Šabac“ i na ostalim navodno,  opozicionim portalima. Ono što građani Šapca, a oni imaju jedan visoki nivo intiligencije, vide da se dve političke opcije u tim pisanjima ne pojavljuju. To je „Zapadna Srbija“ i „Šabac protiv nasilja“.

Takođe, bih volela da sve naše kolege političari jasno razlikuju republičku i lokalnu politiku. Mi naravno podržavamo naše vođe, i naravno smatramo da je izlaz Srbije u jednoj širokoj listi, širokom frontu, koji treba da dobije Beograd budući da su izbori tamo ponovljeni, ali treba razlikovati lokalnu politiku, gde je zapravo jedna zdrava linija ugušena od strane dve političke opcije jer smo došli u situaciju ako niste sa Naprednom strankom i ako niste sa „Šapcem protiv nasilja“ vi ste onda ipak naprednjaci. Nije tačno da u Šapcu postoje samo dve linije, postoje više od dve, ja bih rekla četiri. Mi smo napravili Odborničku grupu i po svim komentarima koje su dali građani našim delovanjem su izuzetno zadovoljni i smatraju da su sa razlogom glasali i da njihovi glasovi nisu izvarani – izjavila je Marković Topalović.

Exit mobile version