Najveći broj zaraženih kontakti obolelih

Konferencija za novinare komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije

Nakon današnjeg sastanka Zdravstvenog tima Gradskog štaba za vanredne situacije, konstatovano je da je 36 lica obolelo od korona virusa, a samo u prethodna dva dana 17 novih. Situacija je jako ozbiljna i zahteva dobru koordinaciju svih zdravstvenih stanova i ostalih gradskih službi koje treba da utiču na to da se zaraza ne raširi. Svi novooboleli, izuzev osam sa Infektivnog odeljenja Opšte bolnice, su kontakti prethodno obolelih, naveo je na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

U poslednja dva dana 11 lica transportovano na Sajam

-Od direktora dr Slobodana Popovića imamo informaciju da bolnica radi u punom kapacitetu, te da se kadrovi preraspodeljuju sa drugih odeljenja tako da mogu da prime sve hitne i neodložne slučajeve. Dogovoreno je da se u slučaju potreba angažuju vozači i medicinske sestre iz Doma zdravlja Šabac, a najavljeno je da će infektolog doći iz Sremske Mitrovice. Juče i danas 11 lica transportovano na Sajam, a 36 Šapčana leži u ustanovama i bolnicama u Beogradu i Zemunu. Pratimo svakodnevni priliv pacijenata u COVID ambilantu, prethodnih dana su osam, devet, devet, deset, a juče je bilo deset plus tri. U ovom trenutku evidentirana su 134 kontakta lica koja su zaražena, nad njima se sprovodi nadzor i postoji uzročna veza između najvećeg broja njih. Bavimo se time zašto i kako je virus ušao u bolnicu i da sprečimo da se zaraza ne raširi po gradu- naveo je Zelenović.

Istina ne sme da se sakrije

Govoreći o problemima u informisanju javnosti, budući da su informacije o zaraženima u šabačkom porodilištu stizale od medija, a tek nakon toga od nadležnih, Zelenović je rekao da nemaju svi istu percepciju koliko je važno da građani budu pravovremeno informisani.

-Istina ne može, niti sme da se sakrije. Vode možemo da napravimo kakav- takav uspeh jedino ako budemo bili iskreni jedni prema drugima i delili informacije i na tome sam insistirao. Tražili smo na sastanku Zdravstvenog tima da Bolnica dnevno informiše javnost kako funkcionišu odeljenja, naročito ona gde je uočeno da postoje zaraženi zdravstveni radnici. Oni su rekli da će dostavljati informacije Štabu, pa ćemo izveštavati javnost o tome, tokom večeri, prema utvrđenim procedurama bolnice, oni će izdavati saopštenja. U prethodna dva dana mi smo informisali građane umesto nadležnih iz Bolnice o određenim činjenicama. To što u nekim trenucima imaju zadršku da daju neke informacije, stvara problem u radu tim ustanovama i proizvodi neželjena dejstva prema građanima, a nama je u interesu da ljudi budu informisani. Nije dobro da se to dešava u zdravstvenim ustanovama, ali na svakoj ustanovi je da sprovodi mere zaštite zaposlenih. Trudili smo se da obezbedimo opremu koju su tražili- podvukao je Zelenović.

On je rekao da broj testiranih i pregledanih lica prema epidemiološkoj slici standardan, kako to zahteva algoritam. Druge bolnice iz Beoograda dodatno su zahtevale da se pacijenti iz Šapca koji imaju druge bolesti dodatno testiraju, pa se očekuje da će se taj broj povećati. Svi koji se jave u COVID ambulantu i imaju simptome biće testirani, a rezultati se dobijaju u roku od 24 sata preko Veterinarskog instituta.

Kada se utvrdi da je neko lice pozitivno, svi kontakti do kojih je došla Policijska uprava i komunalna policija se dostavljaju Zavoda za javno zdravlje, a nadležni epidemiolog odlučuje za koga će biti doneto rešenje da se stavi pod nadzor ili se eventualno testira. Uzorkovanje se vrši u Domu zdravlja (odluku donosi lekar) i Bolnici (odluku donosi infektolog i epidemiolog). Osim osam u bolnici juče, od 37 testiranih, ostalih devet su povezani sa prethodnim obolelima. On je rekao da će javnost svakodnevno informisati o svim bitnim činjenicama.

-Nama se nije desio prenos preko lica koja su došla iz inostranstva, već lokalni prenos. Pokušavamo da vodeći računa o kontaktima prekinemo niz putem mere nadzora Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i kontrolom poštovanja mera samoizolacije preko policije. Poicijska uprava u Šapcu obavlja razgovore i formira listu kontakata, komunalna policija takođe, ta lista se dostavlja Zavodu za javno zdravlje koji formira listu kontakata i određuje preko sanitarne inspekcije rešenje o izolaciji- istakao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

Poslaćemo zahtev da se šabački pacijenti sa blažim simptomima smeste u privremeni smeštaj u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“

Hanibal Kovač napomenuo je da su se „Podrinskim“ javljali ogorčeni pacijenti sa blažim simptomima, jer nisu želeli da budu prebačeni u Beograd, budući da u Šapcu za pacijente sa blažom kliničkom slikom postoji smeštaj u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“, koji je obezbedio Grad.  

-Dom zdravlja u Šapcu postupa po algoritmu nacionalnog Kriznog štaba Republike Srbije i ima obavezu da lakše obolele i pacijente bez simptoma koji su pozitivni šalje u privremenu bolnicu na Sajam. Juče je transportovano šest, danas pet lica, ukupno jedanaest. U Ekonomskoj školi je postavljeno 60 dvokrevetnih soba sa svim uslovima koji inače postoje u pristojnoj bolnici za ljude- topla voda 24 sata, internet, grejanje prema potrebama, dovoljan broj ulaza i izlaza i ispunjava sve uslove prema uputstvu Zavoda za javno zdravlje Šabac. Mi ćemo sutra poslati zahtev nadležnim republičkim organima da se šabački pacijenti, zbog smanjenog pritiska na Beograd, smeste u Šapcu, a verujem da će to biti dobro za Šapčane. Nismo ranije poslali zahtev, želeći da prethodno ispoštujemo sve procedure, zahteve i standarde koji su postavljeni- objasnio je gradonačelnik Šapca Zelenović.

Privrednici poštuju mere

Pojačaće se mere nadzora u privrednim subjektima, javnim ustanovama i javnim prostorima. Zbog isteka perioda samoizolacije, pojačane aktivnosti usled praznika, gradske službe kontrolisaće fizičku udaljenost u javnom prostoru i nošenje zaštitnih maski. Do sada je podeljeno 120 hiljada maski sugrađanima. Ko nema, može da pozove 345 700 ili zatraži u Odeljenju komunalne policije.

-Molim sugrađane da ne izlaze bez preke potrebe, nose zaštitnu opremu, koriste zaštitna dezinfekciona sredstva koja su im na raspolaganju. Situacija je krajnje ozbiljna, svi treba da se ponašamo odgovorno. Uspećemo da se izborimo sa ovim ako budemo solidarni, odgovorni, poštovali donete mere u interesu zaštite javnog zdravlja i svakog pojedinca- naveo je Zelenović.

Kanisteri (14) sa dezinfekcionim sredstvom natrijum- hipohloritom, kapaciteta 1.000 litara, svakodnevno se dopunjavaju, 530 stambenih zajednica se svakodnevno kontroliše i vrši se dezinfekcija tih prostora. Radnici komunalnog preduzeća dezinfikuju gradske javne površine svakodnevno, a 46 sela dobilo je cisterne za dezinfekciju.

-Zaposleni moraju imati maske, rukavice i dezo barijete na ulazu u prostorije, a kontrola se vrši na dnevnom nivou od strane komunlane inspekcije, policije i 16 zaposlenih iz Gradske uprave. U 99 posto slučajeva odluke Štaba se poštuju, negde su nedostajale dezo barijere, ali to rešavamo. Za nepoštovanje naredbe podnosićemo krivične prijave- podvukao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version