Najuspešnijima uručene diplome

Izložba radova polaznika likovne radionice Jelene Inđić

Izložba radova polaznika likovne radionice koju je vodila profesor Jelena Inđić, akademski slikar, master grafičar, otvorena je u nedelju u dvorištu Hrama Svete Trojice, nakon liturgije. Prikazano je 50 najuspešnijih radova 24 učesnika iz Šapca, Ribara, Beograda i Francuske, nastalih od maja do 1. septembra, a na časovima je realizovano crtanje, slikanje i ikonopisanje. Na otvaranju je nastupio i Hor Hrama Svete Trojice.

-Većinom su to bila deca bez prethodnog iskustva, predškolci, srednjoškolci i stariji osnovci. Krenuli smo od nule i došli do rezultata koje smo odlučili da prikažemo u dvorištu Hrama. Svaki čas je bio interesantan, novo iskustvo, pedagoški izazov i stepenica više u profesionalnom smislu. Drugi su principi rada nego kad radite u školi sa đacima, jer su učesnici mnogo opušteniji, rade ono što vole sa zadovoljstvom, neopterećeni pravilima ili rokovima- navela je Inđićeva.

Tokom trajanja radionice, svake subote, mladi umetnici su se družili, sticali nova znanja i veštine. Preko trideset učenika marljivo su slikali na letnjem raspustu, a na izložbi su pokazali kreativnost, radoznalost, nesputanost, kao i ozbiljan studiozni rad, (portreti, pejzaži, mrtva priroda, ikone). Najmlađi učesnik izložbe ima svega četiri, a najstariji 57 godina.

-Prvi put sam u prilici da radove izložim javno i to je jedinstveno iskustvo koje svako mora da proba jednom u životu. Mnogo smo se zabavili tokom ovih radionica, nastavnica je bila odlična, podsticala nas je do našeg punog potencijala. Zahvalna sam joj, jer bez motivacije i saveta koje nam je davala ne bismo uspeli da vidno napredujemo i uradimo radove kojima ćemo biti zadovoljni-  rekla je Jana Jelesić, učenica osmog razreda Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“.

Sugrađanka Ljiljana Vujić davno je izašla iz školske klupe, ali je želela da iskoristi priliku da nauči nešto novo i drugačije i okuša se u likovnom radu.

-Prvi put sam na jednoj ovakvoj organizaciji likovnog rada. Slikala sam pomalo, ne mnogo, ali sam stekla vrlo pozitivan utisak o grupnom radu, sa kojim se prvi put susrećem u ovom obliku, radeći nešto što nikada do sada nisam. Uradila sam ikonu i kao i ostali učesnici samu sebe iznenadila finalnim proizvodom- navela je Vujićeva.

Starešina Hrama Svete Trojice Rade Todorović pohvalio je trud svih učesnika, ali i inicijativu mlade slikarke da svoje slobodno vreme kvalitetno utroši i neguje prave vrednosti.

Inđićeva je zahvalila roditeljima koji su uložili napor da decu redovno dovode na časove i Hramu na ustupljenom prostoru. Za napredak koji su pokazali i uložen trud, najboljima su uručene i diplome. Ideja je da izložba radionica postane tradicionalna, te je organizatorka sledeći susret zakazala za narednu godinu u isto vreme.

D.Dimitrijević

Exit mobile version