Najuspešniji domaćini, pehar Banji Koviljači

Međunarodni karate turnir Sensei open održan u nedelju

Međunarodni karate turnir Sensei open, 18. po redu, okupio je prošle nedelje u sali Osnovne škole „Laza Lazarević“ u Šapcu 250 takmičara iz 24 kluba Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, od najmlađeg uzrasta do seniora. Najuspešniji učesnici dobili su diplome, pehare i medalje. Domaćin je imao najviše poena, ali pošto tradicionalno ne učestvuje u dodeli nagrada za generalni plasman, prvo mesto pripalo je „Šampionima“ iz Banje Koviljače, drugo Loznici i treće Karate klubu 014 iz Valjeva. Brankica Negovanović iz Banje Koviljače, sa tri zlatne medalje, ponela je titulu najuspešnije takmičarke, a Lazar Živković iz Loznice, sa isto toliko medalja, najuspešnijeg takmičara. Kao najmlađi takmičari, priznanja su poneli Višnja Đurđević iz KK 014 Valjevo i Jovan Srećković iz kluba Sensei.

Kako je istakao organizator Duško Bojić, iako tehnički uslovi za bavljenje ovim sportom u Srbiji nisu na nivou zemalja u okruženju, naši takmičari su se izborili za visok plasman u ovom sportu.

-Karate je u Srbiji visoko kotiran, imamo osvajače svetskih medalja u seniorskoj konkurenciji 2010. godine, kada je bilo Svetsko prvenstvo u Beogradu, Srbija je imala najuspešniju reprezentaciju na svetu. Na prethodnom Svetskom prvenstvu u Japanu uzeli smo srebrnu medalju. Prošle godine je naša ekipa prvi put za 45 godina osvojila ekipnu bronzanu medalju u kategoriji seniorki u katama na Državnom prvenstvu u Čačku, što je najveći uspeh od kada postoji karate u Šapcu, od 1972. godine. Prvo i drugo mesto su uzeli Beograđani i Novosađani. Šabac je mala sredina i u maloj sredini je teško napraviti seniora. Deca koja treniraju do 18. godine, kad završe srednju školu, odlaze na fakultet u Beograd i Novi Sad kao formirani takmičari i u tim novim sredinama nastavljaju sa radom i postižu rezultate kao seniori. S te tačke gledišta, ta medalja dobija na težini- objašnjava Bojić, koji podseća da je 22 takmičara iz matičnog kluba nastupilo, ali tradicionalno ne učestvuje u dodeli pehara za generalni plasman, budući da je domaćin.

Zahvalnost za pokroviteljstvo prilikom organizacije sportskog događaja upućuje Gradu Šapcu, a podršku takmičarima svojim prisustvom u publici pružio je član Gradskog veća Božidar Katić.

-Još jedan vikend u Šapcu obeležio je sport. Izuzetno sam ponosan što smo stigli do toga da je ovo grad u kom svakog vikenda imate veliki i važan sportski događaj. Pokazalo se, iako su mnogi bili skeptici, da sve ono što je Grad uložio i ulaže u sport daje rezultate i to tamo gde je najbitnije, kod naših najmlađih sugrađana- poručio je Katić.

Direktor Karate saveza uže Srbije Simo Rajičić pohvalio je izuzetne rezultate Karate kluba Šabac postignute prošle godine.

-Imajući u vidu da je Šabac mala sredina, zaista postiže značajne rezultate u ovom sportu i uvek sa zadovoljstvom posećujem ovaj turnir namenjen pretežno mlađim uzrasnim kategorijama. Karate ima dosta manifestacija ove godine kao što je Balkansko prvenstvo za decu u aprilu u Beogradu, dok je u maju u Novom Sadu planirano Evropsko seniorsko prvenstvo. Prošle nedelje održano je Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, gde su naši predstavnici osvojili sedmo mesto od 56 država- podvukao je on i dodao da je cilj da se i u narednom periodu nastavi sa što boljim rezultatima, koji, uz želju koja postoji, trud i zalaganje, sigurno neće izostati.

D.Dimitrijević

Exit mobile version