Najugroženiji pešaci, biciklisti i motociklisti

Tema broja: Bezbednost u saobraćaju

Katarina Tadić, skeretarka Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca

Uređenje saobraćaja u urbanim sredinama, jedna je od najvažnijih stvari svake lokalne samouprave. Užurbani ritam života i sve veći broj učesnika u saobraćaju, pre svega automobila, čini neophodnim svakodnevno razmatranje poboljšanja uslova za kretanje. Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca, ima višegodišnju praksu praćenja i reagovanja kako bi se poboljšali uslovi. Pre svega, organizuju se tribine, a njihova najvažnija uloga svakako je edukativnog karaktera. O stanju u saobraćaju grada Šapca i planovima za naredni period, kao i aktivnostima Saveta u prethodnom periodu, za Podrinske je govorila sekretarka Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca Katarina Tadić.

 

Koliko se često savet sastaje i šta je utvrđeno kao najveći problem na kom se mora raditi u Šapcu?

– Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritorji grada Šapca sastoji se iz stalnog i proširenog sastava koji čine relevantni subjekti iz različitih oblasti među kojima i udruženja biciklista i motociklista. Savet se sastaje, u proseku, jednom mesečno i obavezna tačka na svakom zasedanju jeste izveštaj o stanju bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Šapca Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Šapcu koji se poredi sa izveštajem za isti period prethodne godine, ali i periodom od početka beleženja statisitke. Na sednicama se vrši i razmatranje primedbi građana koje upute u vidu zahteva Savetu, jer, pre svega, želimo da naše sugrađane uključimo u rad Saveta. Na dnevnom redu nađu se i aktuelne teme koje se tiču realizacije Programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca čija se izvšenja redovno analiziraju, a naš Savet bio je jedan od prvih 10 u zemlji čiji je Program dobio pozitivno mišljenje Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, ali i pohvalu direktora, što potvrđuje da smo prepoznali probleme i izazove za bezbednost saobraćaja, ali i da je Program usklađen sa statistikom i obuhvata sve ranjive grupe. Takođe, pomenutim Programom je predviđena analiza saobraćajnog sistema u zoni škole, izrada projekata tehničkog regulisanja saobraćaja u zoni škole na lokalnim putevima u skladu sa smernicama analize saobraćajnog sistema u zonama škole, izrada nezavisne ocene uticaja puta na nastanak saobraćajnih nezgoda, indentifikacija opasnih mesta na području grada ali i izrada sigurnih puteva od kuće do škole i izvođenje radova i sanacija identifikovanih mesta po prioritetu izrađene studije Identifikacije opasnih mesta i elaborata opasnih mesta na području grada, a sve u cilju unapređenja bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Sprovedeno je dosta akcija sa Udruženjem paraplegičara, koliko je bitna ta saradnja?

– Slaviša Savić, sekretar Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga, blizak je saradnik Saveta i iskustvo koje on prenosi mladima ali i svim učesnicima u saobraćaju umnogome utiču na podizanje svesti o posledicama neodgovornosti i nepoštovanja saobraćajnih propisa i zahvalni smo mu na predanom radu. Kako je gospodin Savić zaštitno lice kampanja, ne samo na nivou naše lokalne samouprave nego i na nivou cele zemlje, njegova životna priča se daleko čuje i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Programom za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritorji grada Šapca opredeljena su sredstva za održavanje tribina za mlade u srednjim školama i angažovanje lica paraplegičara.

 

U Šapcu su pre nekoliko godina rekonstruisane brojne ulice, promenjeni režimi saobraćaja, pešački prelazi su dosta obezbeđeniji, koliko je to sve uticalo na povećanje bezbednosti u saobraćaju?

-Kada je reč o rekonstrukciji važno je napomenuti da je čak 50% finansijskih sredstava Programa za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritorji grada Šapca opredeljeno za oblast rada „Unapređenje saobraćajne infrastrukture“ kroz jasno definisane mere i aktivnosti i taj trend se nastavlja. Bolja saobraćajna infrastruktura uložena je, pre svega, u bezbednost naših sugrađana i ona daje rezultate. Sve rekonstrukcije saobraćajnica u gradu imaju segment bezbednosti, a naročito u zonama škola i vrtića, crnih tačaka. Dešava se da se vozači ponašaju neodgovorno a što će eventualno dovesti do uvođenja sistema saobraćajnih kamera, čemu će prethoditi adekvatna studija.

 

Ko su najugroženije grupe učesnika u saobraćaju i šta se radi na povećanju njihove bezbednosti?

– Najugroženije grupe učesnika u saobraćaju su pešaci i biciklisti, kao i motociklisti. Uz unapređenje saobraćajne infrastrukture neophodno je sprovoditi kampanje koje na interaktivan način podsećaju na važnost poštovanja saobraćajnih propisa, potencijalnih opasnosti usled nepoštovanja istih kao i posledica. Kampanje “Mladi i bezbedni” i “Vozi bezbedno” sprovedene su na više lokacija na teritoriji našeg grada u periodu od 5. do 7. juna, a sve u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju najugroženijih ciljnih grupa. Kampanja “Vozi bezbedno” usmerena je na vozače komercijalnih vozila, a kampanja “Mladi i bezbedni” na mlade učesnike u saobraćaju: vozače, pešake, bicikliste ili motocikliste. Uz zahvalnost Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije na podršci, kampanje su animirale veliki deo naših sugrađana.

 

Šta pokazuju podaci, da li se vremenom povećava bezbednost u saobraćaju grada Šapca?

– Situacija tokom prethodne godine ocenjena je kao povoljna. U Izveštaju o stanju bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Šapca za 2020. godinu navodi se da je broj saobraćajnih nezgoda smanjen za oko 13%, tačnije 2019. godine dogodilo se 606, a 2020. godine 524 saobraćajne nezgode. Tokom 2020. godine na putevima na teritoriji grada Šapca život je izgubilo 12 učesnika u saobraćaju, 33% manje nego 2019. godine, što je najmanji broj poginulih lica od kada se taj broj prati. Na području grada Šapca nije poginulo nijedno dete. U prvoj polovini 2021. život su izgubila 2 lica, oba vozači motocikala, što je razlog više za sprovođenje preventivne akcije na šesnaestom Moto skupu. Najveća zasluga za odgovornije ponašanje naših sugrađana sigurno jesu preventivne akcije i ti rezultati su svakako podstrek da iste sprovodimo u narednom periodu.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version