Najbolji šabački učenici nagrađeni za afirmaciju znanja i duhovnog nasleđa

U Šabačkom pozorištu održana Svetosavska akademija

U prisustvu predstavnika Grada, crkve, učenika i profesora osnovnih i srednjih škola, večeras je u Šabačkom pozorištu održana Svetosavska akademija. Grad Šabac je nagradio najbolje učenike osnovnih i srednjih škola za afirmaciju znanja i pozitivnih uzora, dok su predstavnici Crkvene opštine Šabac uručili nagrade pobednicima literarnog konkursa „Pravoslavno svetosavlje – svetosavlje kao srpsko shvatanje pravoslavlja“.

Svaka škola je delegirala po jednog najboljeg učenika po kriterijumima koje je sama odredila, a nagrađen je ukupno 21 učenik. Pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje Goran Stojićević uručio je pohvale i knjige najuspešnijim đacima.

-Afirmacija znanja i pozitivnih uzora jedan je od prioriteta Grada Šapca. Ozbiljnost jedne lokalne samouprave se ogleda upravo u njenom zalaganju da obezbedi što bolje uslove za naše učenike. Stojeći na putu prosvetitelja Svetog Save, Grad Šabac nagrađuje učenike šabačkih škola koje su škole same izabrale kao najbolje, dodeljujući pohvale i knjige Svetog Save i na taj način obeležava ovaj dan- istakao je Stojićević.

Učenica osmog razreda izdvojene jedinice Osnovne škole „Stojan Novaković“ u Gornjoj Vranjskoj Katarina Pantelić jedan je od najozbiljnijih kandidata za đaka generacije. Osvojila je brojne nagrade na republičkim takmičenjima, a najuspešnija je bila iz srpskog jezika i književnosti i istorije.

-Ovo priznanje za mene znači da se znanje ipak vrednuje u ovom gradu i zemlji i podstiče me da učim i dalje i da budem najbolja u onome što radim. Najviše volim istoriju i književnost, a planiram da upišem Šabačku gimnaziju- kaže Katarina.

Učeniku četvrtog razreda Škole primenjenih umetnosti, smer konzervator kulturnih dobara, Luki Đuriću, ovo je prva nagrada i zbog toga za njega ima veliki značaj.

-Nisam učestvovao na takmičenjima, bio sam posvećen školskim obavezama. Od predmeta najviše volim crtanje, slikanje i praktičan rad i verujem da me upravo taj uspeh kvalifikovao za nagradu- kaže Luka i dodaje da planira da upiše Likovnu akademiju u Beogradu, budući da je umetnost njegova ljubav i profesionalno opredeljenje.

Literarni konkurs „Pravoslavno svetosavlje- svetosavlje kao srpsko shvatanje pravoslavlja“ raspisan je drugu godinu zaredom povodom dana Svetog Save. Na zadatu temu, šabački srednjoškolci povezivali su istorijsko nasleđe i činjenice sa literarnim stvaralaštvom na individualan i specifičan način. Na ovogodišnjem konkursu tri autora izdvojilo se analitičnošću, kvalitetom, poetskim i stilskim rešenjima. Po odluci žirija, najuspešnija je bila učenica Škole primenjenih umetnosti Emilija Blagojević, drugoplasirana je bila Sara Pandurević, dok je treće mesto zauzela Danica Lukić, obe iz Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.

-Nada je u našoj deci i mladima i odgovornom odnosu prema njima. Istinska promena na bolje može doći samo kao posledica promena na bolje svakoga od nas pojedinačno. Zato, ukoliko želimo svetao lik naše budućnosti, lik naš uobličen prema svemu što je dobro, časno, lepo, prema svim opšteljudskim vrednostima, trudimo se koliko je do nas da sačuvamo lik i delo Svetog Save kao svetionik po kome se upravljamo, model po kome formiramo sebe danas, a još više od toga buduće generacije- poručio je starešina Saborne crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu Slaviša Marković.

Radovi učesnika konkursa pokazali su da čovek sa verom nikada nije sam i napušten i da poštovanjem svoje istorije, duhovnosti i nasleđa Svetog Save, uvek postajemo bogatiji za to svetosavsko, tanano, nemerljivo, a tako moćno istovremeno, poručili su predstavnici stručnog žirija.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version