Najavljen program manifestacije Noć muzeja

Na konferenciji za novinare

U okviru evropske Noći muzeja, kojom se završava manifestacija „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, u subotu, 20. maja, na 13 lokacija u gradu, za posetioce će biti priređeni najrazličitiji programi. Tradicija Noći muzeja u Šapcu datira od 2007. godine, a brojni sadržaji privlače hiljade građana da u njima aktivno učestvuju. Organizatori su Grad Šabac i Narodni muzej Šabac, a na današnjoj konferenciji za novinare program su najavili član Gradskog veća grada Šapca zadužen za kulturu Igor Marsenić, kustos u Narodnom muzeju Tatjana Marković, saradnik za kulturu u Gradskoj upravi grada Šapca Dejan Živanović, profesorka Sonja Živković iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ i Dragana Đurđević iz grupe „Kombinart“.

Marsenić je izrazio zadovoljstvo što Grad Šabac nastavlja tradiciju organizacije Noći muzeja i pozvao građane Šapca da uživaju u sadržajima koji su za njih pripremile ustanove kulture.

-Noć muzeja je posebna, jer je to noć kulture u našem gradu. Pored gradskih ustanova kulture, učestvovaće i obrazovne institucije u našem gradu. Pridružila su se i udruženja građana i neformalne grupe, koje će Šapčanima predstaviti veoma interesantne sadržaje- naveo je Marsenić.

Ove godine manifestacija se organizuje pod sloganom „Muzej u gostima“, te stoga izložba šabačkog muzeja gostuje u Bogatiću, dok će beogradska, „Tesla i Pupin na istom putu“, biti u Šapcu i svojom interaktivnom koncepcijom privući veliki broj mladih. Markovićeva je podsetila da Šabac više od deset godina učestvuje u organizaciji Noći muzeja, kao i da su programi u sklopu manifestacije od prošlog četvrtka organizuju u toj ustanovi. Ona je istakla značaj međuinstitucionalne saradnje u odbrani pravih vrednosti.

Saradnik za kulturu u Gradskoj upravi grada Šapca Dejan Živanović podsetio je na istorijat manifestacije, od prve Noći muzeja održane u Berlinu 1997. godine, preko prve u Srbiji 2003. godine, do prve u Šapcu 2007. godine, od kada je Grad Šabac zajedno sa svojim ustanovima, nevladinim sektorom, pojedincima i drugim udruženjima u kulturi aktivni učesnik svih Noći muzeja.

-U Šapcu je koncept izmenjen i ne odnosi se samo na prezentovanje onog što muzej poseduje kao ustanova kulture, već je proširen na određena udruženja u kulturi, obrazovne ustanove i sve druge ustanove kulture. Druga specifičnost je da je Grad jedan od najaktivnijih učesnika u organizaciji i tako će biti i u narednom periodu- podvukao je Živanović.

Živkovićeva je pozvala sugrađane, ljubitelje dobrog zvuka, na dva koncerta učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ – prvi, kao uvertira za Noć muzeja, na Letnjoj pozornici, od 17 do 19 sati, i drugi, u subotu, na na terenu Koš kluba, od 17 sati. Đurđevićeva je napomenula da će „Kombinart“ na Trgu šabačkih žrtava prirediti izložbu „Noć pobednica“, na kojoj će biti predstavljena dela tri autorke sa prostora bivše Jugoslavije: Nikoline Petolas, Nataše Konjević i Stefanije Mihajlović.

U okviru „Noći muzeja“, širom Evope, nekoliko hiljada muzeja tokom subote, 20. maja, od 17 do 1 ujutru, organizuju različite programe sa idejom da se široj javnosti muzeji promovišu kao otvorene, edukativne, i zanimljive institucije. Prethodnih godina Šabac je često pominjan kao grad koji u Srbiji, s obzirom na veličinu i broj institucija kulture, prednjači ne samo po broju lokacija, nego i po kvalitetu sadržaja, što služi na ponos, istakli su učesnici konferencije.

Detaljniji program pogledajte u prilogu:

NM2017 B2 plakat

D.Dimitrijević

Exit mobile version