Nagrađeni najbolji satiričari, aforističari i karikaturisti

unnamed-3

Prvog dana Čivijade, u Narodnom muzeju u Šapcu dodeljene su nagrade najboljim karikaturistima, aforističarima i autorima satrične priče odabranim na ovogodišnjem konkursu. Žiri u sastavu: književnik Petar Lazić, direktor Šabačkog pozorišta Zoran Karajić i urednik „H- umora“ Zoran Nikolić Zozon, imao je težak zadatak da od velikog broja pristiglih radova izabere najbolje. U oblasti karikature, prva nagrada pripala je Saši Dimitrijeviću iz Niša, druga Jugoslavu Vlahoviću, a treća Goranu Ćeličaninu iz Varvarina. Prvu nagradu za satiričnu priču osvojila je Jelena Petrović iz Sombora, drugu Milorad Ćosić iz Beograda i treću Tomislav Drvar iz Sombora. Za aforizam, nagrade su pripale: prva Milanu Simiću iz Velike Plane, druga Ekremu Maciću iz Konjica u Bosni i Hercegovini i treća Predragu Rašuli iz Sremske Mitrovice.

Karikaturista Saša Dimitrijević ni sam ne može da izbroji koliko je puta do sada učestvovao na Čivijadi, ali je izračunao da mu je ovo deveta nagrada. Radi toga je, u šali kaže, pre dve- tri godine tražio državljanstvo Čivijaške republike i ovim putem uputio apel izvršnom odboru Čivijade da mu to državljanstvo dodeli.

-Kao što Pariz privlači umetnike sa svih strana sveta, tako Mali Pariz privlači karikaturiste satiričare i svi vole ovde da dođu iz jednog jedinog razloga- zato što gaji taj duh satire i humora i zbog toga se odazivaju na ovaj konkurs, jer je jedan od retkih koji ima dugu tradiciju, a počeo je, koliko znam, iz entuzijazma- naveo je Dimitrijević, koji je svojim „Serbian open-om“ prikazao borbu srpskog poljoprivrednika za useve reketom protiv otvorenog neba.

Dobitnik prve nagrade za aforizam Milan Simić obratio se jednim do svojih aforizama: „Najpametniji su nas napustili. Sada smo mi najpametniji“. Ovo je njegovo šesto učešće na Čivijadi. Tri puta je bio drugi, dva puta treći i sada je prvi put na šampionskom tronu.

-Što je za sportiste Olimpijada, to je za nas satiričare Čivijada. Osećam se ponosno, mnogo poznatih kolega je dobilo priznanje pre mene. Ovo je priznanje i mojim učiteljima, jer 30 godina pišem aforizme. Učio sam se na aforzmima Duška Radovića, Brane Crnčevića, našeg Petra Lazića, jer mi je, iako smo vršnjaci, njegovo „Zubato sunce“ jedna od prvih knjiga kao učeniku. Dobar aforizam je mnogo teško napisati, a pojavili su se i brojni klanovi u Beogradu- istakao je Simić i predložio da se naradenih godina organizuje maraton satire i humora na trgu, kako ovaj program ne bi bio u senci, već vidljiviji svim posetiocima manifestacije.

Novinar informativnog programa RTS-a iz Sopota Jelena Petrović, dobitnica prve nagrade za satiričnu priču, slučajno je saznala za konkurs putem sajta Turističke organizacije i odlučila da se prijavi.

-Napisala sam priču iste te noći i poslala dan pre zatvaranja konkursa. Nagrada, kao i svaka nagrada, zaista znači, pogotovo kada ste mlad novinar i kada ste na početku karijere i bavljenja ovim poslom i kada vam govore da treba da pišete i učite svakog dana. Drago mi je da su moj trud i zalaganje prepoznati. Ovo nije prva satirična priča koju sam napisala, ali je došla kao insipiracija, jer sam je radila namenski. Tema je ironija u vezi sa životom penzionera u Srbiji i govori o tome kako izgleda život penzionera koji mašta da otputuje negde, a u stvari je u Žagubici- rekla je ona.

Svi radovi izloženi u Narodnom muzeju pobudili su veliku pažnju prisutnih, a odraz su društvenog i političkog trenutka u kome živimo, relacije u odnosu na sisteme čiji smo deo i koji su nam kao deo globalnih tendencija nametnuti.

D.Dimitrijević

Exit mobile version