Nagrade dokaz da ljubav prema muzici pobeđuje izazove u vreme epidemije

Obrazovanje u doba korone – Sonja Živković, direktorka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

U Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“, u skladu sa protivepidemijskim preporukama Zavoda za javno zdravlje, individualna nastava se održava redovno, a postoji i mogućnost formiranja malih grupa koje dolaze na konsultacije.

Sonja Živković, direktorka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

Velike zasluge prosvetnih radnika

-Nastava se odvija na dva načina. Dobili smo mogućnost da okupimo decu, jedan nastavnik – jedan učenik u učionici u zakazano vreme, redovno za sve uzraste. Takođe, male grupe dolaze na konsultacije i profesori se u tom smislu duplo angažuju, jer smo i grupnu nastavu praktično podelili i odvija se u formi konsultacija. Učenici srednje škole nam dolaze na konsultacije, a mlađi, osnovci od prvog do četvrtog razreda, dolaze na redovne konsultacije. Ako profesori slučajno nisu u mogućnosti da ih okupe u školi, šalju im snimke. Istina, to ne može da se poredi sa kvalitetom rada kada dete uđe u učionicu i praktično odsvira svoj program. Imajući u vidu situaciju, zaista sam zadovoljna odlukom Zavoda da deca mogu da dođu u školu – kaže za „Podrinske“ direktorka Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ Sonja Živković.

Kolege su, podvlači, izuzetno fleksibilne, pa su u skladu sa dečijim školskim obavezama omogućili da učenici osnovnih škola mogu da dođu na nastavu koja je skraćena.

-Kod nas deca ipak imaju poziv da dođu u školu i da budu „jedan na jedan“ sa svojim profesorom, tako da profesori praktično rade triput više sada nego ranije. Dubok naklon svim prosvetnim radnicima, pohvale prosvetarskoj struci za veliki trud, angažovanje i mnogo veći rad u onlajn i redovnoj nastavi nego u bilo kom periodu pre – podvlači direktorka škole.

U onlajn nastavi se javljaju poteškoće, naročito kod učenika koji nemaju dobru internet konekciju. Đacima je mnogo lakše da probleme savladavaju u školi, ali ako neko živi u Loznici i iz nekog razloga ne može da putuje, mnogo mu je teže da prevaziđe eventualne probleme i usvoji znanje preko društvenih mreža i aplikacija.

-Profesori se dovijaju na različite načine. Ne mogu, recimo, da uđu u Gugl učionicu i da postave klavirski čas, ali mogu da objasne nešto preko Gugl mita, Zuma, Vibera, Skajpa. Problem je i što učenici nemaju dobar protok interneta, nema svako uslove za normalan rad i mogućnosti da kvalitetno prati onlajn nastavu. Mnogi nemaju kamere na telefonima, imaju jednostavne telefone, nemaju računare koji podržavaju brz protok interneta. Zaista je teško, pogotovo u muzici – objašnjava Živkovićeva.

Tokom časova pevanja, prozori u učionicama su stalno otvoreni. Duvački instrumenti su jedno vreme bili zabranjeni, pa su profesori samo puštali učenicima muziku, a sada ponovo sviraju na svojim flautama, klarinetima, trubama. Obim nastavnog programa nije menjan, te su i pred učenicima veliki izazovi.

-Najteže je roditeljima koji sede kući i gledaju svoju decu koja se poprilično muče, jer nije jednostavno da učenik obradi svoju nastavnu jedinicu tako što gleda nastavnika i učitelja preko računara. Upućuju nas na način školovanja preko računara i mreža. Mislim da je to potpuno pogrešno i volela bih da kao institucije budemo jedinstveni i izborimo se da deca koliko-toliko idu u školu, ali da se ne prelazi ni slučajno na učenje od kuće – naglašava.

Nastupi bez okupljanja

Profesorima je u periodima stroge zabrane bilo izuzetno teško da prate preko snimka, a deci da poslušaju profesore, jer, objašnjava, nije isto kada tokom časa može da se ispravi greška deteta prilikom neposrednog kontakta. Srećom, to vreme je iza nas, pa sada deca sa nastavnicima imaju priliku i da nastupaju, ali još uvek bez publike. Čak su održana i dva takmičenja – prvo Klasik art festival (27. i 28. februara onlajn gitarsko takmičenje) i drugo 10. Festival gudača.

-Festival gudača je održan u školi uz poštovanje svih mera Kriznog štaba i ostalih nadležnih institucija, u skladu sa trenutnom situacijom. Nije bilo publike, niti bilo kakvog okupljanja u školi. Planiramo mnoga takmičenja na nivou Srbije, deca se uveliko pripremaju za Republičko takmičenje za gitare, gudačke instrumente, harmonike i kamerne sastave koje će biti održano od 23. aprila do 22. maja. Nažalost, odustali smo od koncertne delatnosti. Svako dete i svaki muzičar voli komunikaciju sa publikom, ali u ovom trenutku to nije moguće – pojašnjava Živkovićeva.

Uprkos tome, optimista je i veruje da će u budućnosti, kada epidemija bude iza nas, biti mnogo lepih dešavanja. Jedno od njih je planirano za april 2022. godine.

-Želimo da uz podršku Grada i kulturnih institucija budemo domaćini velikog, republičkog takmičenja – Festivala svih škola Srbije, gde će se ekipno takmičiti muzičke škole. Budući da posedujemo divan prostor, svi nam se dive na prekrasnom ambijentu, imamo lepu koncertnu salu, nadam se da ćemo imati podršku nadležnih da to realizujemo. Verujem u kulturu, muziku i optimista sam da će sve krenuti na bolje. Voleli bismo da u tom trenutku situacija bude takva da možemo da ugostimo mnogo ljudi, pokažemo kako smo dobri domaćini i istovremeno damo šansu mališanima da napreduju – podvlači.

Ideja je i da se ponovo oživi Muzičko zabavište za decu od pet do sedam godina koje je prethodni direktor ukinuo, jer je to dobra baza za kasnije školovanje dece.

-Imali smo mali pripremni razred od sedam godina pa nadalje, a zabavište nam je od pet do sedam godina i vratićemo ga. U tom uzrastu se praktično i odlučuju da li će se možda baviti muzikom ili nešto svirati, ali svakako muziku doživljavaju kroz igru od pete godine – smatra direktorka Muzičke škole.

Dokaz da energija, entuzijazam i ljubav prema muzici sve pobeđuju, pa i teške izazove rada u uslovima epidemije, jesu i osvojene 142 nagrade na Republičkom, Međunarodnim i školskim takmičenjima, a brojna tek predstoje u mesecima koji su pred njima.

Dragana Dimitrijević

Exit mobile version