Nagrada za vakcinisane – dva slobodna dana?

Preporuka Zavoda za javno zdravlje Šabac:

Iako se non stop apeluje, vakcinacija u Srbiji, gotovo da je stala. Najveći procenat ljudi, prima treću takozvanu „buster“ dozu, dok je broj onih koji su sada odlučili da se vakcinišu gotovo zanemarljiv. Sa ciljem promocije vakcinacije Zavod za javno zdravlje u Šapcu poslao je dopis Kriznim štabovima sa teritorije Mačvanskog okruga u kom savetuju štabove da privrednicima preporuče dodatne mere. Preporuka je da se zaposleni koji su vakcinisani nagrade, dok bi oni koji se nisu vakcinisali na neki način bili kažnjeni.

„U našem okrugu smo morali da pošaljemo preporuku štabovima i da od njih na neki način zatražimo pomoć, ne bi li uspeli da se što više ljudi vakciniše, s obzirom da je najmanji procenat vakcinisanih upravo radno sposobnih. Na taj način oni ugrožavaju već vakcinisane osobe ali i svoje ukućane. Zamolili smo sve privredne subjekte da i oni uzmu aktivno učešće u ovoj našoj kampanji vakcinacije, na taj način što će ili neke svoje bonitete dati radnicima ili na neki način ograničenja“, navodi dr Dragana Radojičić, pomoćnica direktora Zavoda za poslove javnog zdravlja iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije.

Da li ćete morati da dostavite negativan test na koronu u firmu, da biste radili i ukoliko niste vakcinisani? Na privrednicima je da odluče ali Zavod za javno zdravlje u Šapcu predvideo je baš to kao jednu od mera promocije vakcinacije.

„Za one koji nisu vakcinisani preporuka je da moraju da urade pi si ar ili antigenski test da bi nesmetano dolazili na posao. Prvi da im važi 72 sata, a drugi, antigenski 48 sati i da to urade o svom trošku. Jer, na taj način pretpostavljamo da niko neće raditi testove na svaka tri dana, već da će se odlučiti za vakcinaciju, ako su imali dilemu do sada“, objašnjava dr Radojičić.

Ovaj predlog, predviđa i određene nagrade, za one koji se vakcinisali.

„Preporuka je naša bila da svi vakcinisani dostave na uvid u firmu dokaz da su vakcinisani i da poslodavac može na osnovu toga da ga nagradi, sa dva dana plaćenog odsustva, što je inače i po zakonu“, kaže dr Radojičić.

A vakcinacija, skoro potpuno stala. Niko od doktora, nije zadovoljan tempom kojim se ona odvija.

„Na žalost, smanjen je odziv za vakcinaciju prvom dozom. Dnevno beležimo oko 40 – 50 vakcinisanih, bilo je malo dana kada je bilo njih preko 100. Ono što uočavamo, jeste veće interesovanje za treću dozu. Na dnevnom nivou, trećih doza vakcine damo od 200 do 300. Mi smo do sada aplikovali preko 11 hiljada trećih doza. Dakle, oni koji su bili odgovorni za prve dve doze vakcine, oni su i sada odgovorni za treću dozu“, navodi doktorka Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“

Iako se lako dolazi do zaključka da su nove mere potrebne, postavlja se pitanja da li su one ustavne, jer vakcinacija nije obavezna.

„Nema govora o diskriminaciji, svaki poslodavac može sam da odluči, Evo vam primer, osobe koje su vakcinisane ukoliko dođu u kontakt za pozitivnom osobom one nisu obavezne da idu u samoizolaciju, dok oni koji nisu vakcinisani tu obavezu imaju. Pa da li je to diskriminacija? Ne možete pričati o diskriminaciji ako neko ugrožava zdravlje drugih“, ističe doktorka Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Ono što je za sada sigurno, jeste da su ovo samo preporuke, i da ni jedna mera za poslodavce i radnike nije obavezujuća.

Đ. Mijailović

Exit mobile version