Na sto pacijenata u srpskim bolnicama, sedam dobije infekciju

Predavanje u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ o novom pravilniku

Bolničke infekcije predstavljaju značajan zdravstveni i opštedruštveni problem sa nizom medicinskih, ekonomskih, etičkih i zakonskih posledica. Pojavljuju se kod 5 do 10 posto svih bolnički lečenih pacijenata, a na odeljenjima intenzivne nege kod 15 do 20 posto pacijenata. U cilju edukacije zaposlenih i preventivnog delovanja, prof. dr Ljiljana Marković Denić, epidemiolog, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Republičke komisije za bolničke infekcije Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, održala je savetovanje na ovu temu sa načelnicima i glavnim sestrama svih službi u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Prof. dr Marković Denić je objasnila da se bolničke infekcije najčešće prenose direktnim kontaktom- rukama ili indirektnim- preko kontaminiranih predmeta. Najugroženiji su pacijenti koji se nalaze na intenzivnoj nezi zbog najvećeg broja invazivnih procedura, ali bolnička infekcija može da nastane u svim prostorijama u kojima se pruža medicinska nega.

Prema podacima iz 2009. godine, u Srbiji su najčešće bolničke infekcije urinarnog sistema (32,7 posto), operativnog mesta (32,5 posto) i kože i mekih tkiva (15,4 posto) i najčešće se javljaju na odeljenjima intenzivne nege, ortopedije sa traumatologijom i urologije. Najčešći infektivni uzročnik je Escherichia coli. Bolničke infekcije se veoma teško leče i u tome se ogleda značaj primarne zdravstvene zaštite koja svojim radom može da doprinese smanjenju njihove učestalosti.

-U Srbiji su najčešće urinarne infekcije. Infekcija može da nastane u primarnoj zaštiti prilikom davanja injekcija, može i osoblje da oboli, ne samo u bolnici, nego u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. S druge strane, pacijenti iz bolnica mogu da nose infekciju i šire na druge pacijente- navela je prof. dr Marković Denić i dodala da u Srbiji sedam na sto pacijenata dobije infekciju u bolnici, što je i evropski prosek.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove prim. dr Snežana Bojanić rekla je da je šabački Dom zdravlja prepoznao značaj ove teme i u skladu sa tim pozvao eminentnog stručnjaka da govori o izuzetnom važnom segmentu primarne zdravstvene zaštite.

-Ovo je samo jedno u nizu predavanja novog menadžmenta Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“. Mi smo prvi Dom zdravlja u Srbiji koji je obratio pažnju na značaj ove teme i primenu novog pravilnika. Ne želimo nepredviđene okolnosti i možemo da ih predupredimo na ovaj način, misleći na sve potrebne uslove za ambulantni rad u našoj ustanovi- istakla je prim. dr Bojanić.

Nakon okruglog stola, u klubu Opšte bolnice održano je predavanje za sve zainteresovane zdravstvene radnike na temu „Bolničke infekcije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u skladu sa novim pravilnikom“.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version