Na sastanku sa Flesenkemperom poslanici MORAMO-ZAJEDNO razgovarali o budućoj saradnji

Narodni poslanici, Poslaničke grupe MORAMO-ZAJEDNO, Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe i Danijela Nestorović, članica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu sastali su se u Domu Narodne skupštine sa šefom misije Saveta Evrope u Beogradu Tobiasom Flesenkemperom. Tema razgovora bila je način saradnje sa Savetom Evrope, kao institucijom koja u mnogome može da doprinese i pomogne u procesu evropskih integracija naše zemlje.

Flesenkemper je upoznao sagovornike sa nizom primera i projekata kroz koje je moguće ostvariti saradnju i komunikaciju sa Savetom Evrope o svim značajnim društvenim temama. Pozvao je na intenzivnu sarađuju sa komitetima, ali i pojedinačnim evroparlamentarcima, te posebno naglasio značaj učešća u parlamentarnim delegacijama.

Tokom sastanka pokrenuta je i tema slobode medija. Medijsku pismenost trebalo bi integrisati u sistem obrazovanja, što je neopodno kako bismo imali medijski pismene građane, koji će umeti sami da prepozanju istinite od lažnih vesti i da ne bi došli u situaciju u kojoj se danas nalazimo, da postoji problem prilikom dodeljivanja dozvola za nacionalnu frekvenciju. Sloboda medija je od ključnog značaja za razvoj demokratskog društva. U našoj zemlji građani su često u nemogućnosti da čuju drugo mišnjenje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Sve parlamentarne stranke trebalo bi da budu pristine na javnim servisima i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, bez izgovora, jer su one sada deo političkog života Republike Srbije, predstavljaju glas građana i aktivno učestvuju u radu parlamenta.

Savet Evrope priprema nove izveštaje o stanju u Srbiji i tom prilikom smo istakli eklatantne primere zloupotrebe institucija i kršenja Ustava učinjenim od strane predsednika Republike Srbije. Naime, prilikom saopštavanja mandatara za sastav nove Vlade, predsednik je najavio nove parlamentarne izbore za dve godine, zadirući time, protivustavno, u rad najvišeg, zakonodavnog tela i ograničavajući njegov mandat.

Zbog kršenja Ustava, narodni poslanik iz Poslaničke grupe Moramo – Zajedno, Aleksandar Jovanović pokrenu je inicijativu za razrešenje predsednika Republike.

Sastanku je prisustvovala i zamenica šefa misije Saveta Evrope Nada Ćuk.

Beograd 09. septembar 2022. godine

Informativna služba ZAJEDNO

Exit mobile version