Na nepravedno zapostavljenoj planini Boranja

Boranja – PSD „Cer“

Ruta Radaljsko jezero- planinarski dom Šarena bukva- Danilova kosa (prašuma bukvi) – Crni vrh- Radaljsko jezero

Praznične dane (15.02.) za nama planinari PSD „Cer“ su odlučili da provedu u blizini Šapca, na nepravedno zapostavljenoj planini Boranja.

Smeštena u zapadnom delu naše zemlje na međi tri opštine, Krupnja, Loznice i Malog Zvornika ova planina se smatra nedovoljno iskorišćena s obzirom na lepote koje pruža.

Crni vrh sa 881mnv najviši je na ovoj planini.

Početna tačka ove avanture je bilo Radaljsko jezero od kog su se planinari uputili do planinarskog doma „Šarena bukva“. Dom je u vlasništvu planinarskog društva Gučevo i otvorenog je tipa. Na izuzetnoj je lokaciji okružen bukvom koja je na ovoj planini zaštitni znak.

Bukva se ovde prostire na površini od 15ha i ovaj rezervat je pod zaštitom.

Boranja je bogata olovom i cinkom kao i granitom, ali i vodama, pa tako većinu naše staze slušali smo zvuk potoka. Biljni i životinjski svet je raznolik i vredan divljenja.

Dalje kroz šumu dolazimo do zaštićenog prirodnog dobra od izuzetnog značaja Danilova kosa (prašuma bukvi). Njegova površina iznosi 6,73ha. U njemu se nalazi izvorna šumska zajednica planinske bukve Fagus u kojoj dominira bukva sa istaknutim primercima stabala starosti duže od 200 god.

Staza je duga 19km i uz sunčan dan, sneg na planini i društvo vedrih planinara pređena je bez problema.

Radujemo se sledećoj avanturi.

Srbija je zavidno bogata lepotama naših planina i zato ne čekajte, pridružite nam se i uživajte u ovim lepotama koje su tu, na dohvat. Potrebna je samo želja i volja.

PSD Cer

Exit mobile version