Na kućnom oporavku 49 sugrađana

Uz ublažavanje mera važna solidarnost i odgovornost

Treći dan zaredom Šabac je bez novozaraženih virusom COVID 19, a pod zdravstvenim nadzorom je 287 lica. Od 69 ukupno obolelih, 49 je kod svoje kuće, petoro na Sajmu, sedmoro u bolnicama u Beogradu, četvoro u Banji Koviljači i kod dvoje preminulih konstatovano je prisustvo virusa, ali je uzrok smrti drugo prateće oboljenje, saopšteno je na konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije u dvorištu Gradske kuće.

Održan sastanak Zdravstvenog tima
Jutros je održan sastanak Zdravstvenog tima Gradskog štaba za vanredne situacije na kome su dogovorena zaduženja u narednim danima. U Opštoj bolnici je stanje nepromenjeno, rade redovno, dok se iz Zavoda za javno zdravlje svakodnevno dobijaju uputstva o ponašanju privrednika i onih koji tek treba da ponude svoje usluge dok je na snazi vanredno stanje, prvenstveno javni prevoz i vrtići. Od 3.500 korisnika usluga Predškolske ustanove „Naše dete“ 443 dece je spremno da krene u vrtić kad se otvori, a stav menadžmenta je da je još rano za početak rada. Bez obzira na to, ako Vlada tako odluči, ta ustanova će biti spremna da pruži pristojnu uslugu korisnicima i da se o deci stara na bezbedan način.

I dalje zabranjena rekreacija na otvorenom
Građani su posredstvom medija dovedeni u zabludu, ali nije još uvek zvanično dozvoljeno trčanje i rekreacija na otvorenom, podvukao je Zelenović.
-Zašto su dozvoljene teretane, a to isto nije dozvoljeno napolju, jeste zbunjujuće. Jako je teško kada imamo odluke koje dolaze iz medija, ali zvaničnih odluka Republičkog kriznog štaba nema. Pozivamo građane da budu solidarni, odgovorni i drže distancu. To će pomoći svima- naglasio je gradonačelnik.
Zvanična zabrana kretanja od strane Vlade nije promenjena kako je najavljeno u medijima sinoć, rekli su Vasić i Zelenović. Informisanje preko medijskih intervjua dovodi građane u zabludu, a zvaničan dopis još nije stigao, saglasili su se oni.
Gradske službe će u svakom slučaju raditi redovno i tim danima i pratiti situaciju.

-Zahvalan sam donatorima, a to su: šabačka firma Corten Art koja je donirala sertifikovan dezinfekcioni tunel u vrednosti od 5.000 evra, fondacija „Hemofarm“ i „Kartonval“ po dva miliona dinara, Topfarm 100 hiljada dinara, Gradina spa 200 hiljada dinara, Refleks Majur 120 hiljada dinara, fond Humano srce Šapca 100 hiljada dinara, Inmold plast Požega 500 vizira, Pentaks Šabac 500 maski i kecelja, Marker kaljače, PWL posteljinu, Hibis grupa (Beli limovi) 500 rukavica i maske od flisa, Promeks skafandere i kape, Lekovit rukvice i maske i proizvođači tekstilne opreme Nenateks, Uno Martin, Kokikando i druge firme koje su pomogle našu zajedničku borbu- podvukao je komandant Štaba Nebojša Zelenović.
Od 19 uzoraka iz COVID ambulante svi su negativni. Među 27 uzoraka predatih danas, šestoro pacijenata ima tegobe, po tri su non covid hospitalizacije i trudnice, sedam onkoloških, jednan pratilac deteta, jedno retestiranje. Iz KBC Zemun kući su vraćena dva pacijenta. Direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković zahvalila je zaposlenima u Veterinarskom specijalističkom institutu na ažurnosti i predanom radu, budući da rezultati stižu u roku od 24 sata.
Šabac spreman za nove odluke Republičkog štaba
-Zahvalna sam i firmi Corten Art koja nam je donirala dezinfekcioni tunel, jer će koristiti i pacijentima i zaposlenima, kao i ubuduće u prevenciji intrahospitalnih infekcija u zdravstvenim ustanovama. Rano testiranje pacijenata pokazuje da većina pozitivnih razvija lakšu kliničku sliku, što nam je i bio cilj. Ako doktor proceni da postoji bilo kakva sumnja na infekciju, pregled i testiranje se sprovode u najkraćem roku- objasnila je dr Stanković.
Ona je napomenula da se redovni sistematski pregledi i vakcinacija dece neće odlagati ni u vreme epidemije, te da će roditelji biti blagovremeno pozivani od strane lekara.
Grad se trudi da ublažavanje mera isprati apelovanjem na građane da se nosi zaštitna oprema i poštuje propisana udaljenost, kao i podelom maski i dezinfekcionih sredstava, istakao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić. Očekuju se nove odluke Republičkog kriznog štaba u vezi sa gradskim i prigradskim saobraćajem, otvaranjem vrtića i ugostiteljskih objekata.
-Na sastanku smo utvrdili da bismo 11.marta mogli da startujemo sa gradskim prevozom i ispunimo sve obaveze koje njegovo funkcionisanje u ovakvim uslovima podrazumeva. Pripremili smo zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva za ugostiteljske objekte u slučaju odluke o njihovom ponovnom otvaranju- naveo je Vasić.
Grad je zatražio izveštaj o licima kija su ostala bez posla tokom krize izazvane epidemijom, dok se sva druga lica koja su ugrožena redovno servisiraju putem usluga šabačkog Centra za socijalni rad.
Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version