Na kovid- 19 pozitivna 71 osoba, važni kontrolni pregledi

Dom zdravlja dobija mobilni rendgen aparat

Rezultati pristigli jutros za 120 testiranih PCR testom pokazuju da je 71 osoba pozitivna, a 49 negativno na kovid- 19. U Šapcu je od početka epidemije obolelo 1.383 lica, a 2.188 kontakata su u samoizolaciji, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović rekao je da očekuje spiskove kontakata obolelih registrovanih tokom vikenda, kako bi komunalna policija mogla da podeli rešenja o samoizolaciji. Policijska uprava Šabac u subotu je uputila 1.927 poziva na kućne adrese i imala 32 nenajavljene posete. Prema izveštaju, svi kontakti se pridržavaju mera.

-Nastavićemo da insistiramo na ovoj meri, iako je danas dr Predrag Kon rekao da u Beogradu ne mogu da se izbore sa tim i organizuju podelu rešenja, te da zato apeluju na savest građana koji su kontakti da sede kod kuće i samoizoluju se 14 dana. Mi ćemo se potruditi da u najboljem interesu svih ipak uradimo taj posao savesno i odgovorno i za sada to funkcioniše. Zavod za javno zdravlje evidentira pozitivna lica, sanitarna inspekcija piše rešenja na osnovu utvrđenih kontakata, komunalna policija ih deli. Juče je podeljeno 50 dodatnh rešenja utvrđenim kontaktima, a policija i Dom zdravlja vrše nadzor nad njima. Tražili smo dodatno razjašnjenje Zavoda, jer se dešava da u određenim slučajevima pozitivni ne prijave kontakte. Nismo dobili odgovor na osnovu kakve procedure oni mogu da pristanu da određeni podaci budu takvi kakvi jesu- rekao je Zelenović.

Tokom vikenda pregledano je 375 pacijenata- u subotu 188, u nedelju 187. PCR testom testirano je 220- u subotu 120, od čega je 71 pozitivno, a prethodnog dana 100 u dogovoru sa Veterinarskim specijalističkim institutom.

-Juče smo imali 98 prvih i 89 kontrolnih pregleda. Ohrabruje što su ljudi shvatili važnost kontrola, s obzirom na česta pogoršanja kliničke slike. Sve veći je broj retestiranja i omogućili smo prijem na drugi ulaz prema Službi hitne medicinske pomoći. Imali smo šest seroloških testiranja- objasnila je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Ona je rekla da je tog dana održan sastanak u klubu Opšte bolnice sa predstavnicima te zdravstvene ustanove, Ministarstva zdravlja, kao i domova zdravlja u Vladimircima, Koceljevi i Bogatiću, na kome je razmatrana mogućnost nabavke mobilnog rendgen aparata za kovid ambulantu.

-Iz Opšte bolnice su nam izašli u susret da se mobilni rendgen aparat koji su dobili prekjuče ustupi našem Domu zdravlja u prostoru kovid- 19 ambulante. Budući da nemamo registrovanu rentgensku dijagnostiku od 2007.godine kada smo se odvojili od zdravstvenog centra, Ministarstvo zdravlja će nam omogućiti kadar- rendgen tehničare, a radiolozi iz Opšte bolnice će te snimke čitati i slati u program s kojim radimo u Domu zdravlja lekarima koji su uputili pacijenta na rentgensko snimanje pluća. U istom momentu ćemo dobiti rezultat, završiti pregled i smanjiti pritisak na Opštu bolnicu. Istog dana će se završiti kompletan pregled  u kovid ambulanti sa rendgen dijagnostikom- istakla je dr Stanković.

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić naveo je da tokom vikenda nijedan ugostiteljski objekat nije prekršio ograničeno radno vreme. Vasić je rekao da se redovno vrši dezinfekcija javnih površina, kao i u dva gerontološka centra, o čemu je obavešteno nadležno ministarstvo. Poručio je da se Zavod i Bolnica, kao i rukovodstva gerontoloških centara, obrate Štabu ukoliko im je potrebna dodatna zaštitna oprema.

D.Dimitrijević

Exit mobile version