Na “fizikalnu” stigla dva savremena aparata

Služba za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu, dobila je dva savremena aparata i to za magnetoterapiju i kombinovani aparat za elektroterapiju, čime su otvoreni svi terapijski kapaciteti u ovoj službi.

Kako je istakla dr Mirjana Durutović–Mozetić, načelnica službe, ovo će značajno podići kvalitet rada posebno kada je reč o elektroterapiji, s obzirom na to da zbog dotrajalosti opreme do skoro nisu mogli da realizuju terapiju za paralize perifernih nerava. Što se opreme tiče, kako načelnica naglašava, ova služba sada ima sve što joj je potrebno za standardnu fizikalnu terapiju dece i odraslih.

Dr Mirjana Durutović–Mozetić

– Odrasli pacijenti kojima je na pregledu fizijatra propisana fizikalna terapija bez elektroterapije (kinezi, radna, termo, foto, mehano) počinju odmah sa rehabilitacijom, bez čekanja i zakazivanja. Elektroterapija i kineziterapija za bebe se zakazuju, zbog specifičnosti usluga. Optimizovali smo način zakazivanja, te je povećan broj termina i skraćeno vreme čekanja. Otvoren je i postojeći deo elektroterapije u izdvojenom prostoru Službe na drugom spratu Hirurškog bloka. Kao što trijažiramo za preglede, tako trijažiramo i za terapije. Pored ovoga, na terapiju deca nikada ne čekaju. Terapiju brzo dobiju i pacijenti sa različitim povredama kao što su prelomi, povrede mekih tkiva, uganuća … Prioritet u zakazivanju imaju i pacijenti na bolovanju, kao i neke akutno nastale paralize perifernih nerava. Jedino hronični pacijenti čekaju duže. Sada će vreme čekanja na terapiju biti kraće i u tome je, između ostalog, značaj ova dva aparata – kaže dr Durutović–Mozetić.

Pandemija Kovida 19 izmenila je način funkcionisanja Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. U jednom periodu rad u ovoj službi bio je u potpunosti obustavljen, potom su omogućeni samo pregledi, a onda samo terapije, ali u smanjenom obimu pošto su terapeuti i lekari bili angažovani na drugim punktovima, uključujući i kovid zonu. Iako se ova služba sada vraća na način funkcionisanja od pre pandemije, mnogo toga se izmenilo u odnosu na vreme pre marta 2020. godine.

– Smanjen je broj terapeuta i to zbog prirodnog odliva. A od lekara radimo samo koleginica dr Vesna Petrović i ja. Kroz ambulantu i konsultacije, odnosno ranu rehabilitaciju na svim odeljenjima bolnice, najviše na ortopediji, mesečno se obavi skoro hiljadu pregleda. Radimo i neurorazvojnu fizijatriju, preglede predškolske i školske dece za sve indikacije. Osim hroničnih bolesnika koji često moraju da čekaju na terapiju, zakazuju se i vežbe za bebe i to samo iz razloga što imamo ograničen broj terapeuta koji mogu da pruže uslugu – objašnjava dr Durutović – Mozetić.

Tretman i za elektroterapiju i za magnetoterapiju traje i do sat vremena. Aleksandar Bučin, glavni tehničar Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kaže da na elektroterapiju u najvećem broju slučajeva dolaze pacijenti sa paralizom lica, a stimulacija se radi i nakon operacija kolena, zatim kod paraliza kao posledica povreda, diskus hernije …

– U zavisnosti od stanja pacijenta, oni često već nakon prvog tretmana elektroterapijom mogu da osete poboljšanje. Drugi aparat koji smo dobili je za magnetoterapiju i on se najviše koristi za prelome, jer ubrzava zarastanje. Pored raznih trauma, magnetoterapija se primenjuje i kod neuroloških stanja, u reumatologiji i slično. Ono što je važno, magnetoterapija je procedura koja može da se primenjuje i ako pacijent ima metal u telu, odnosno neki ortopedski šraf ili ploču. Dok nije stigao ovaj aparat, radili smo na starom preko 30 godina koji se često kvario – kaže Aleksandar Bučin.

www.bolnica015.org.rs

Exit mobile version