Mržnja u zemlji Svetog Save

Dani mrmota u proleće

I nakon tri meseca od izbora, za koje su i domaći i strani verifikovani posmatrači utvrdili da su bili pokradeni, ništa se ne menja u Srbiji, zemlji Svetog Save pored ostalog. Najveći deo srpskog stanovništva zna za Svetog Savu, učio je njegov amanet u školi: „Pouči mudrog i zavoleće te, pouči zlog i zamrzeće te!“.

Vladajuća klika, po starom oprobanom običaju, brani s napadanjem, i to se videlo i prvog dana novog saziva Skupštine. Bivša premijerka, ona koja je imala najveća ovlašćenja i odgovornost u Srbiji, a koja bi, eto, trebalo da ubuduće predsedava, i dalje po istom tragu sipa silne i nedokazane uvrede na račun onih koji su, takođe, građani ove zemlje. I to tvrdnjama koje su, pre svega, vrlo uvredljive u ovoj zemlji koja je preskupo platila patriotizam.

Najposle, u psihologiji se uči da je rodoljublje složeno osećanje, i da barem 90 odsto građana poseduje taj elementarni nivo rodoljublja. No, teško je očekivati iole normalizovanje situacije kada se svakim danom oštrica podela produbljuje. Očekivalo bi se da barem u Narodnoj supštini, gde su ti narodni tribuni, čuju i reči mirenja i mudrosti. A nema ih, pre svega, zato što se svim silama vladajuća klika i dalje bori za svoje privilegije, a velikim delom i da ne dopadne robije.

Oni koji bi to trebalo da presude i preseku, tužilaštvo i pravosuđe, sede i ćute, kao mrmoti, jer bi prve osuđujuće presude dovela do čitave lavine. A da se ništa ne menja, čak pomalo i zaoštrava, primer dolazi iz Male Krsne ili Niša, gde se, na primer, na kućnim brojevima sa „nulama“ pojavilo čak 11 hiljada fantomskih birača. U istom kalupu je odbacivanje krivične prijave protiv direktora Hale „Arena“, gde Više tužilaštvo tvrdi da nema dokaza za izbornu krađu. A svedoka ima nekoliko stotina hiljada, dok Tužilaštvo ni prstom nije mrdnulo da bilo šta preduzme u okviru svoje nasležnosti.

Bliže se izbori u Beogradu kao i još 80 gradova i opština, a sem tri preporuke ODIHR-a, kozmetičke prirode, režim ništa nije učinio da se „pročešljaju“ birački spiskovi, otvore mediji sa nacionalnom frekvencijom, pre svega javni servisi, spreči funkcionerska kampanja, pokrenu nadležne institucije, kao REM, Ombudsman, Poverenik za informacije od javnog značaja…

Takođe, ni oni koji su za sve ovo nadležni, i koji bi vrlo lako mogli da reše ovu političku krizu, ustavobranitelji, mukom „muče“, evo tri meseca. Naravno, i dalje je ostao koloplet nerazjašnjjnih veza države i organizovanog kriminala: Jovanjica Prva, Druga nije ni počela, dugi sudski procesi Darku Šariću i bandi Veljka Belivuka, Krušik, Banjska, prećutkivanje pretplaćenih auto-puteva, a već je počelo ubrzano ubacivanje u EKSPO gde je karta 17 milijardi evra, i to po leks specijalisu, bez kontrole.

Previše i za neku mnogoljudniju i veću državu. A, na primer, dešava se da otpadne točak na autobusu gradskog prevoza u Boegradu, neki se i zapale ili im otpadne deo… Velike priče o patriotizmu, Kosovu, Evropi, Rusiji i Americi, su ono što pokušava da nametne naprednjačka vlast, ovde gde nije rešeno ni osnovno pitanje poštenih izbora.

Uostalom, jasno je da je zahvaljujući izbornoj krađi nametnuta i ova skupštinska većina, ali i to kao da se podrazumeva, a kad će nešto da se istinski promeni – stavlja se pod tepih. I to traje već deceniju i duže…

Dragan Eraković

Exit mobile version