Mora se dati jednaka šansa svima

Srđan Mitrašinović, političar

Istraživanje koje je redakcija „Podrinskih“ obavila putem anketiranja građana na ulicama Šapca, a za potrebe projekta koji je podržan od strane Ministarstva informisanja i telekomunimacija pokazalo je da je sve manje sadržaja u šabačkim medijima koji zadovoljavaju potrebe građana za kvalitetnim informisanjem i ostvarivanjem njihovog prava na pristup informacijama od javnog značaja. Šta o kvalitetu izveštavanja lokalnih medija misle opozicioni političari pokušali smo da doznamo iz razgovora sa Srđanom Mitrašinovićem.

 

Postoji li kritički stav medija prema lokalnoj vlasti i lokalnim političarima?

– Retki su mediji koji se kritički odnose prema vladajućoj većini. U Šapcu su to definitivno „Podrinske“ i još nekoliko uticajnih portala.

 

Kakva je vaša ocena o izveštavanju medija po ovom pitanju?

– Ljudi nisu u mogućnosti da se informišu pravovremeno o svim važnim dešavanjima. Informacije koje govore o realnom stanju i dešavanjima na terenu često su nevidljive u režimskim medijima i time svim onima koji nisu redovni na društvenim mrežama nedostupne. Takvo stanje je vrlo opasno jer ne daje ljudima mogućnost da poseduju sve potrebne informacije, takvo stanje može ljude dovesti u zabludu i navesti ih da donesu pogrešne zaključke. Dakle, ocena je definitivno najniža, nedovoljan!

 

Šta je, po vašem mišljenju, uzrok takvog izveštavanja?

– Uzrok je jasan, nedvosmislen i zove se vlast. Vlasti su te koje su sistemom koji su uveli kroz projekte sufinansiranja dovele do gašenja nezavisnih medija i time u životu ostavile samo one koji su njima bliski i spremni da kroz svoje programe prikažu stvarnost onako kako to vlasti žele, a ne onakvom kakva ona zaista jeste. To je tužno i jako opasno za naše društvo.

 

Kakvu sliku u javnosti stvara trenutno informisanje?

– Sliku društva koje živi u blagostanju i konstantnom je napretku, dok je stvarnost dijametralno suprotna. Godišnja razlika mortaliteta i nataliteta je više od 30.000 u korist mortaliteta. Godišnje državu napusti trajno u potrazi za boljim životom 50-60.000 ljudi. Živimo šest godina kraće prosečno od drugih u Evropi. Sve smo stariji narod i sve nas je manje, a mediji kažu da nam je dobro. Pogledate u frižider i novčanik videćete jedno, upilite li TV ili otvorite novine videćete drugi svet.

 

Kako prevazići ovaj problem?

– Mora se dati jednaka šansa za sve. Mora se promeniti REM, otvoriti za sve Javni medijski servis i promeniti sistem po kome se sprovode projekti sufinansiranja medija. Mora se vratiti moral i kultura dijaloga u javni prostor i dati šansa da se čuju različita mipljenja i time ljudima omogući da na osnovu različitih informacija sami donesu najbolje odluke.

 

Ko je trenutnim informisanjem medija oštećen a ko u dobitku i zašto?

– Oštećeni su građani, oni su uskraćeni za informacije i time nemaju dobar pregled dešavanja što ih dovodi u zabludu i situaciju da na osnovu informacija koje su im dostupne donesu odluke koje inače verovatno ne bi doneli da su im na raspolaganju sve informacije. Definitivno od toga najveću korist imaju stranke vladajuće većine.

 

 

Exit mobile version