„Mora da se zna šta se ne sme i sa čim se ne igra!“

Reagovanja: Sačuvajmo Cer – Mihailo Okiljević, Šapčanin čija porodica je na Ceru već pola veka:

Porodica Mihailoa Okiljevića na Ceru, u vikend naselju Vodice ima porodičnu vikendicu već pola veka. Kaže da su tu kuću izgradili njegovi baba i deda, i da su se umesto plaže odlučili za Cer, zbog blizine Šapcu, čistog vazduha i jedinstvenog mira uz neoštećenu prirodu. Kao neko ko je detinjstvo proveo na ovoj planinskoj lepotici, za Podrinske govori o njenoj lepoti ali i o tome kakave reakcije je izazvala vest da postoji mogućnost izgradnje kamenoloma na Ceru.

„Odlazak na Cer nam je predstavljao neizbežan deo odrastanja. Od ranog proleća do pozne jeseni Cer je bio omiljena i često posećivana destinacija za porodični odmor. Na Ceru smo uz avanturističke pohode oko vikendice, pa kasnije i planinarskim rutama upoznavali prirodu, različite vrste biljaka i životinja, uz mnoštvo naših vršnjaka istraživali mnogobrojne vidikovce. Tamo smo jednostavno naučili da volimo prirodu, poštujemo je i da uživamo u njoj. Pored navedenog, zbog rimskih utvrđenja iz 3. i 4. veka koji se nalaze na samo par stotina metara od vikend naselja, i svakako prve Savezničke pobede u Prvom svetskom ratu – čuvene Cerske bitke sam i zavoleo istoriju i još draže mi je bilo da provodim vreme i imam čast da uživam na jednom tako istorijski i prirodom bogatom mestu“, navodi Okiljević razloge zbog čega voli Cer.

Mihailo kaže da je Cer sada mesto gde se on najradije okuplja sa društvom, gde održava vikendice i uživa u šetnji i planinskim turama. Navodi da mu nije bilo svejedno kada je čuo vest o mogućoj izgradnji kamenoloma.

„Kada sam saznao za vest da je Ministarstvo rudarstva i energetike dalo dozvolu za ispitivanje postojanja granita, na više desetina hektara i to na najlepšem delu grebena Cera, ljudima na samo nekoliko desetina metara od vikendica, zapitao sam se – kako smo došli do toga da neki ljudi uopšte sebi daju za pravo da pomisle na ovaj poduhvat? Kako sam sa sobom živi taj neko u „Ministarstvu” da na tom položaju dozvoli sebi da makar i pomisli da izda dozvolu preduzeću Rudar RNM d.o.o. (inače osnovanom pre manje od godinu dana), da prepravlja reljef za koji je prirodi trebalo više od milijardu godina da ga stvori. I izvođač i davalac dozvole znaju, mada imajući u vidu neke prethodne odluke možda i nemaju kapacitet da sagledaju koje su posledice po tamošnji biljni i životinjski svet, koliko se remeti prirodni sklad, estetski izgled, da se tim ispitivanjima i budućim pravljenjem kamenoloma tolike površine onemogućava bavljenje poljoprivrednim radovima u tom reonu, da se ugrožava zdravlje stanovnika okolnih mesta i to na planini koja je uklesana u identitet srpskog naroda – na područijima koji su u procesu zaštite. I sve to uništavajući zaštićene spomenike kulture kao što je Konjuša – mesto odakle je počela Cerska bitka. Pa to nema nigde. Na žalost tih nekih, kao i onih sa druge strane Cera, na Jadru (gde je planirana eksploatacija litijuma), sigurno neće biti ni kod nas“ navodi Mihailo Okiljević za Podrinske novine.

Mihailo takođe kaže da vikendaši i zaljubljenici u prirodne i istorijske lepote Cera neće dozvoliti ovaj projekat, te najavljuje borbu protiv potencijalne izgradnje kamenoloma.

„Jednostavno, mora da se zna šta se ne sme i sa čim se ne igra, a to je priroda i život, pogotovu u području sa tolikom istorijskom i kulturnom zaostavštinom. Koliko god nas jeftinom demagogijom, nakon što uvide da su se ovaj put malo zaigrali, budu uveravali da će sve biti po ekološkim standardima, da neće biti posledica po životnu sredinu, nećemo „pasti” na te pokušaje i pokazaćemo gde je beskompromisno MARŠ za ljudsku bezobzirnost, glupost i jednostavno neobjašnjivu pohlepu“, zaključuje Mihailo Okiljević za Podrinske.

Đ. Mijailović

Exit mobile version