Moć izbora

JELENA JEVRIĆ, MASTER ISTORIČAR

Pre nekoliko dana pročitala sam sjajan članak novinara i satiričara Ranka Pivljanina. Citiraću neke rečenice ovog teksta:

„Potreba čoveka – koji se ostvario na svim drugim poljima – da svojim znanjima, kvalitetom, moralom, energijom, međunarodnim vezama, doprinese javnoj sferi sopstvene zemlje, rađa političara. Ta potreba izvire iz dubine političkog bića koje čuči u svakom čoveku, zdrava je i ispravna i njeno ostvarenje može biti samo na dobrobit opšte zajednice.

A potreba da kroz politiku ostvari sve ono što nije uspeo u profesionalnom okruženju i životu rađa – politikanta. […]

Ovaj prvi popravlja i unapređuje, daje pozitivan i svetao primer, favorizuje pozitivnu selekciju i šalje poruku da se rad i znanje isplate u svakom smislu. Ovaj drugi kvari, unazađuje i regrutuje problematične i alave. […]

Političar utvrđuje već stečeno ime i ugled, politikant kopa temelje za kuću koju pre nije imao ili se useljava u državni stan i rezidenciju, a ugled i uticaj kupuje.

Političara na mesto u državnoj hijerarhiji, između ostalog, dovodi uspeh u njegovoj bazičnoj profesiji, politikant je od politike napravio profesiju. I upravo je profesionalizacija politike i njena uzurpacija od strane politikanata rak rana našeg društva i sistemska greška iz koje zrakasto proizilaze sve druge manjkavosti i problemi. […]

Dakle, političari jesu potrebni, ali naš problem je što nas zapadaju politikanti.

Ili ih sami biramo?“

Da, život i jeste satkan od izbora. Svakoga dana biramo. Da li ćemo nešto uraditi, reći, prećutati, povući se ili boriti se? Ili, nećemo uraditi ništa i prepustiti da neko umesto nas odluči? Na nama je… Od naših odluka zavisi naša svakodnevica, a na njenim temeljima leži i naša budućnost.

Zamislite da neko drugi umesto Vas izabere kuću u kojoj ćete živeti, partnera sa kojim ćete deliti i graditi život, muziku koju ćete slušati, hranu koju ćete jesti, knjige koje ćete čitati?

A zašto je drugačije i kada govorimo o društvenom životu i životu u društvenoj zajednici?

Razmislite da li ćete Vi odlučiti o tome, ili ćete druge prepustiti da umesto Vas biraju?

I koliko god to izlizano zvučalo (a svedoci smo vremena u kojem su nam mnogi obesmislili važne stvari u našim društvenim životima) izbori zaista jesu praznik demokratije. One prave suštinske, za koju se vredi boriti.

Verujem da su mnogi od vas čuli, a neretko i citirali rečenicu Ive Andrića. „Dodju tako vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, fukara se obogati“

Dokle, moje drage Šapčanke i dragi Šapčani, ovako? Do kada ćemo besomučno ponavljati ovu strašnu rečenicu?

Kada ćemo konačno početi da govorimo da dolaze vremena u kojima pametni govore, budale počnu da uče i obrazuju se, a fukara odgovara pred zakonom?

Razmislite o tome 21. juna.

Exit mobile version