Mlekari nisu dobili obećano ni mesecima nakon protesta

Ministarstvo lako obeća, ali teško ispunjava obećanja:

A što se proizvođača mleka tiče, oni su dobili ponudu iz Vlade o isplaćivanju 15 dinara premije po litri mleka. Međutim, mlekarima se samo nižu obećanja, pa tako ni ona od pre tri meseca koja su se odnosila na premije i bespovratnu pomoć u vidu kukuruza do danas nisu ispunjena.

Mlekari su početkom godine prosipali svoje mleko, u znak protesta zbog niske otkupne cene i katastrofalnog stanja u mlečnom govedarstvu.

Nedeljama su bili na pregovorima sa Ministarstvom, a epilog je bio povoljan za poljoprivrednike, povećanje premije i pet kilograma kukuruza dnevno po grlu.

„Napismeno smo dobili obećanja kada smo protestovali. Obećali su nam 15 dinara premije, pet kilograma kukuruza po grlu bespovratno, regulisanje i ograničavanje trgovačkih marži na gotove mlečne proizvode i moratorijum na kredite“, kaže Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Poljoprivrednici obećanjima jesu bili zadovoljni, ali realizacijom istih nisu. Kukuruza iz robnih rezervi nema ni posle tri meseca.

„Kukuruz iz robnih rezervi do dan danas nismo dobili. Nismo dobili ni obaveštenje gde je zapelo, nemamo ni informaciju ni da nećemo dobiti. Jednostavno, kupuju neko vreme, a mi čekamo. Mi smo davno upozoravali da ovakva proizvodnja ne može da opstane. Evo i sada suša je uzela svoj danak, mi nećemo dočekati zimu“ – objašnjava Vasić.

Nebriga države uz sušu, dovela je do toga da poljoprivrednici već sada strahuju kakva je zima pred nama.

„Ne verujem da ću imati silaže i ostale hrane do proleća, a trebalo bi da imam spremno do sledećeg leta, kada stiže nova hrana. Ne smem ni da pomislim na zimu. Suša nas je uništila, ovo je elementarna nepogoda, ne samo za proizvođače mleka, već i za sve stočare, ne znamo gde ćemo obezbediti dovoljne količine hrane, a država ne reaguje“, kaže Goran Vasić.

Mlekari su pre tri meseca dobili i obećanje da će se ograničiti trgovačke marže na gotove mlečne proizvode, a obećanje je tvrde ostalo mrtvo slovo na papiru.

Đorđe Mijailović

Exit mobile version