Mladi članovi Biblioteke šabačke posadili drveće na Vinaverovom trgu

Novo odmorište za sugrađane

Mladi članovi Biblioteke šabačke posadili su u utorak, 18.decembra, deset sadnica liriodendrona na Vinaverovom trgu. U ozelenjavanju su učestvovali i zaposleni u toj ustanovi kulture, a pridružio im se i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je istakao značaj uključivanja mladih u ulepšavanje njihovog grada.

-Činjenica da ulice pretvaramo u pešačke i bicikilstiče staze i ozelenjavamo ih pokazuje da mislimo o budućnosti. Juče smo najavili niz projekata za mlade kojim će se baviti moja nova pomoćnica Marija Ratković i jedva čekam da čujem šta mladi imaju da kažu. To što oni budu želeli mi ćemo ispuniti. Ovaj trg će biti novo odmorište i za naše najstarije sugrađane koji vole da šetaju kroz svoj Šabac i podsećati ih na slavne ljude koji su živeli u ovom gradu- naveo je Zelenović.

Uroš Lukić iz Osnovne škole „Nata Jeličić“ posadio je jedno drvo.

-Za mene je to značajno, jer sam doprineo tome da se izgradi Vinaverov trg i da on nikad ne bude zaboravljen. Ovo je prilika i da vršnjacima prenesemo znanje o Vinaveru koji je prevodio i dela za decu- poručio je Uroš.

Učenica Jovana Janjatović smatra da je današnja akcija dobra prilika da se proširi znanje o Stanislavu Vinaveru.

-Na ovaj način Vinaver ostaje u sećanju. Svojim vršnjacima prenosimo znanja o našem sugrađaninu i lepo je da znamo koliko je bio značajan- podvukla je Jovana.

Biblioteka šabačka već godinama posvećeno čuva sećanje na Stanislava Vinavera.

-Imamo dvoranu koja nosi njegovo ime, a bavili smo se i njegovim prevodilačkim delom. „Biblišina ringeraja“ slavi Vinavera kao prevodioca za decu i na taj način najmlađe sugrađane upoznajemo sa velikim pesnikom, prevodiocem i eruditom- naglasila je Aleksandra Erdevički Tomić iz te ustanove kulture.

Radovi na trgu se privode kraju, popločavanje platoa je završeno, montiraju se instalacije na zgradi Zorkinog solitera, a predstoji postavljanje mobilijara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version