Mladi autori posvećeni istraživanju stvarnosti

„Introjekcija“ u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu

Škola primenjenih umetnosti u Šapcu i ove godine nastavila je tradiciju obeležavanja manifestacije „Noć muzeja“, ovog puta izložbom „Introjekcija“ autora Ružice Ristivojević i Petra Jovanovića, učenika četvrtog razreda.

Dva različita stila

Izložene radove, fotografije, ali i lične stvari, različite po motivima i energiji koju u sebi nose, povezuje lirsko osećanje iščekivanja i melanholije, proisteklo iz aktuelnog trenutka neizvesnosti, kao i posvećenost i istrajnost mladih autora u istraživanju stvarnosti, kako one vidljive, spoljašnje, tako i one lične, unutrašnje.

-Posetioci mogu videti prožimanje dva različita stila, koji pritom imaju i nešto zajedničko-instalacije u prostoru koje su neke naše lične stvari, nisu objašnjene, ali jasno se prepoznaje čije su. Budući da smo završna godina, za nas je veoma značajno što nam je škola pružila priliku da se na taj način pozdravimo sa značajnim delom našeg života, uz zahvalnost za obrazovanje koje smo tu stekli- navela je Ružica, dobitnica brojnih priznanja na republičkim i likovnim konkursima u zemlji i regionu, među kojima kao najdraže izdvaja prošlogodišnju nagradu Ambasade SAD za video rad na temu „Mladi za društvo bez korupcije“.

Značajno za mlade i celu zajednicu

Petar je istakao zadovoljstvo što ima priliku da izlaže sa drugaricom, uz podršku profesora Mihaila Simovića.

-Čast mi je da jednom ovakvom lepom izložbom zabeležimo sve što smo radili tokom godina. Poručio bih mladima da pronađu sebe u umetnosti. Možda im se u prvom trenutku tako ne čini, ali to je značajan segment života koji ne treba propustiti, jer je važan za lični razvoj i usavršavanje svakog pojedinca- smatra Jovanović.

Kako je podvukla direktorka Nevenka Đokić, Škola primenjenih umetnosti učestvuje u „Noći muzeja“ od prve godine, jer su tu manifestaciju prepoznali kao značajnu za celu zajednicu.

-To je izuzetno važna manifestacija, posebno za mlade ljude koje mi edukujemo i sa kojima radimo. Ove godine nam se predstavljaju dva izuzetna učenika, sjajni mladi ljudi i autori. Njihova ljubav je fotografija i oni su tokom svog školovanja kod nas osvojili mnoštvo nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Izložbom su razotkrili sebe i divan svet koji je stvaran i izmaštan, njihov svet koji je zaista predivan- naglasila je Đokićeva.

Izložba će u galeriji Škole primenjenih umetnosti biti postavljena do 20. juna.

D.Dimitrijević

Exit mobile version