„Mišarske svečanosti“ od 2. do 13. avgusta

Bogat program za sve generacije

Bogat program „Mišarskih svečanosti“, koje će ove godine biti održane od 2. do 13. avgusta, kako su istakli organizatori na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Gradskoj kući, namenjen je svim generacijama.

Sekretar Organizacionog odbora „Mišarskih svečanosti 2018“ Dušan Simić izrazio je uverenje da je to samo početak, te da će organizacioni odbor na čelu sa predsednikom Skupšine grada Šapca Nemanjom Pajićem do naredne godine raditi na tome da manifestacija dobije još veći obim i značaj.

-Avgust je mesec manifestacionog turizma, a jedna od značajnih tačaka za turizam, mlade i sve ljude sa strane jeste sigurno Mišar, koji će ove godine ponuditi ozbiljan kulturno- umetnički program. Drago mi je što ove godine prvi put imamo Bazar umetničkh zanata u organizaciji Turističke organizacije grada Šapca u Domu kulture, 11. avgusta od 17 sati. Lepo je što imamo svečanu akademiju na kojoj ćemo na drugačiji način pokušati da publici i svim zvanicama objasnimo šta je Mišar dobio od Mišarske bitke i koje su to vrenosti koje mi čuvamo sećanjem na naše pretke, a šta je ono u šta treba da ulažemo- poručio je Simić.

Likovna kolonija će biti održana od 4. do 6. avgusta u organizaciji akademskog slikara Dušana Neškovića. U četvrtak, 9. avgusta, je izložba slika Dragiše Marsenića, a istog dana u prepodnevnim satima dečija radionica Biblioteke šabačke. Koncert KUD „Abrašević“ je u bašti Doma kulture u Mišaru  10. avgusta od 20 sati, a sutradan na istom mestu nastupa Narodni ansambl „Tandrčak“. Predstava „Preispitanije života i dela crnoga Đorđija- Karađorđija“ biće izvedena 12. avgusta od 20 sati. Potpredsednik Upravnog odbora FK „Karađorđe“ Miško Popović naveo je da će u okviru Mišarskih svečanosti biti obeleženo 70 godina postojanja tog kluba. Sportski program počinje u petak, 10. avgusta, utakmicom FK „Karađorđe“ i Radnički, a nastaviće se u nedelju susretom pionira Mačve i Karađorđa. Svečanosti će prisustvovati veterani FK „Karađorđe“ i zvanične selekcije Fudbalskog saveza Srbije. Svečana akademija počinje u nedelju u 15. 30 sati, kada će se svim zaslužnim sportskim radnicima, igračima i ljudima koji su doprineli opstanku, biti uručena priznanja i zahavlnice.

Predsednik Izvršnog odbora Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak“ Stevan Simić podsetio je da je Karađorđe odneo jednu od najblistavijih pobeda koja je zabeležena u svim vojnim enciklopedijima.

-Hteli smo da se ne zaboravi kakvi su to divni junaci bili i čega su se sve odrekli i da se na mlađe generacije prenesu sve vrednosti tradicije, kulture i umetnosti toga vremena. Bitno je da čovek zna svoje korene, a nama su koreni na Mišaru- podvukao je Simić.

Državna ceremonija- Spomenik „Karađorđu i mišarskim junacima“ biće održana 13.avgusta od 10 sati, a od 11 sati svečana akademija „I sve je Mišar“. Premijera predstave „Čudo u Šarganu“ Omladinskog pozorišta „Vožd“ zakazana je za 13. avgust od 20 sati.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version