Miroslav Lazanski: Vučić razmišlja prosrpski

20160402_202211

Srpska napredna stranka organizovala je u subotu u Kulturnom centru tribinu na kojoj je o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u Srbiji govorio Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator i nekadašnji ratni izveštač, nestranačka ličnost na listi kandidata te stranke za poslanike na predstojećim parlamentarnim izborima. Lazanski je na konstataciju da se mnogi pitaju otkud on kao novinar na ovoj listi rekao da se njegovi politički stavovi kada je u pitanju spoljna, odbrambena i dobrim delom ekonomska politika, poklapaju sa stavovima Srpske napredne stranke.

-Gospodin Vučić me pozvao da pomognem u ovom izbornom vremenu i smatrao sam da je potpuno logično da kao novinar pokušam da svojim znanjem, iskustvom i međunarodnim vezama pomognem državi Srbiji. Mislim da SNS na čelu koalicione liste, koja okuplja spektar različitih političkih razmišljanja, od izrazito proruske stranke Nenada Popovića do pro NATO stranke Vuka Draškovića, odražava lepezu različitih političkih stavova na javnoj sceni Srbije, i da je to zapravo Srbija, ono što smo svi mi. Meni pomalo smeta kada se nekim strankama imputira da su proruske ili proameričke. Smatram da bismo svi trebali da budemo prosrpski. To me opredelilo da budem na listi SNS-a- rekao je Lazanski.

On je istakao da vodeći računa o odbrambenoj i spoljnoj politici, treba razmišljati i o ekonomskoj i geostrateškoj politici, nacionalnom dostojanstvu i istorijskom odnosu sa drugim državama i nacijama.

-Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku gospodinu Vučiću moramo odati priznanje zbog doslednog stava da Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj federaciji. Mi smo jedina zemlja u Evropi osim Belorusije koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji i pored svih pritisaka koje trpimo. Drugo, još uvek smo vojno neutralni. Možda ta vojna neutralnost nije tako oblikovana da bi na prvi pogled bila baš potpuno jasna, ali nismo ušli u NATO. Nijedan sporazum koji smo do sada potpisali sa NATO-m nije izvršan. Za svaki prolazak bilo kojeg vojnog konvoja NATO-a kroz teritoriju Srbije treba poseban sporazum, najava i odobrenje- naveo je on, dodajući da napisi u štampi da NATO ima pravo da ulazi u bilo koji vojni objekat nisu istiniti, a pogotovo poređenje sa sporazumom u Rambujeu.

-U Rambujeu je vojni aneks B bio isporučen tadašnjoj jugoslovenskoj delegaciji sedam sati pre kraha pregovora, a taj aneks je bio praktično okupacija tadašnje SR Jugoslavije od Horgoša do Dragaša. Ja sam prvi koji je nadležan da kaže da li je to dobro ili nije. Nemate novinara u Evropi i svetu koji intervjuisao tri sovjetska maršala i dva vrhovna komandanta NATO-a u Evropi, Bernarda Rodžersa i Džona Galvina, osim moje malenkosti. Zato me premijer Vučić i zvao. Ja mogu sa te pozicije da kažem šta je neutralnost, a šta nije neutralnost i neću da ulazim u diskusiju sa onim papanima koji tvrde ovako ili onako, a nisu upoznati sa materijalnim činjenicama- podvukao je Lazanski i dodao da je Srbija suviše mala država da bi mogla da se svađa sa bilo kojom svetskom supersilom i da je dobro što neguje vojnu neutralnost.

-Nas stalno napadaju da se moramo opredeliti. Mi smo se opredelili za dobre odnose sa svima: i sa Kinezima, i sa Amerikancima, i sa Rusima. Mi ne možemo sebi dozvoliti luksuz svađe s bilo kim. Ne možemo da se svađamo i sa NATO-om zato što NATO pre svega koliko- toliko čuva srpski narod i spomenike srpske kulture na Kosovu. Činjenica je da su nam istovarili nekoliko tona osiromašenog uranijuma, čiji je vek raspadanja milijardu godina i da zbog toga imamo povećan broj obolelih od karcinoma, posebno na jugu Srbije. Mi to nikad nećemo zaboraviti. Međutim, u politici je važan pragmatizam, ne možete se neprekidno svađati sa nekim daleko jačim od sebe. To je razlika između ovdašnjih političara i državnika. Morate voditi računa pre svega o tome šta je korisno za državu Srbiju. Pretpostavljam da gospodin Vučić u sebi duboko negoduje protiv NATO-a i da razmišlja kao svi, ali na javnoj sceni on mora pre svega biti odgovoran kao državnik i kao predsednik Vlade. Nećemo nikad voleti one što su nas bombardovali, ali moramo da vidimo šta možemo korisno da izvučemo iz odnosa sa njima. Srbija je dosta išla glavom kroz zid, mora sad da ide pameću kroz zid. To je ono što koalicija na čelu sa SNS-om promoviše- zaključio je Lazanski.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version