Ministarka otvorila novi proizvodni pogon za proizvodnju voćnih rakija destileriju „Destiko M&M“ u Ljuboviji

MINISTARKA TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA TATJANA MATIĆ U POSETI OPŠTINI LjUBOVIJA

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je sa saradnicima bila u poseti Ljuboviji, svečano je otvorila i novi proizvodni pogon za proizvodnju voćnih rakija destileriju „Destiko M&M“ čiji je vlasnik ugledni ljubovijski privrednik Milorad Mićanović.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je posle obilaska privredno-turističkog kompleksa „Destiko M&M“ izjavila da je dobro da se ovakvi pogoni i turistički kompleksi otvaraju u Ljuboviji koja je idealno mesto za proizvodnju zdravog i organskog voća i povrća, a naročito za razvoj turizma i da ovakve projekte i pojedinačne inicijative treba uvek podržati.

Privredno – turistički kompleks destilerija „Destikoi M&M“ Ljubovija nalazi se na magistralnom putu za Valjevo sa leve strane puta, gde je na svom imanju i imanju svoga brata Miloša Mićanovića, Milorad Mićanović ugledni ljubovijski biznismen, podigao imponzantan pogon „Destiko M&M“ za preradu raznih vrsta voćnih rakija kapaciteta 70 hiljada litara na godišnjem novou.

Inače, sama proizvodnja u ovom pogonu je započeta 2016. godine kada je ovaj uspešan ljubovijski privrednik osnovao i registrovao ovu destileriju, koja tek ovih dana punim kapacitetom kreće u ozbiljnu proizvodnju.

Na taj način će se iz Ljubovije izvoziti finalni proizvodi koji će ljubovijskom kraju donositi veliki profit.

Boravak i rad Milorada Mićanovića u inostranstvu, a najviše u Nemačkoj nije ga potpuno odvojio od rodnog kraja i od sela. Naprotiv, on danas više nego ikad ranije radi i ulaže u rodni kraj, u svoju Ljuboviju, gde na svojoj dedovini iz dana u dan podiže i gradi nove objekte, pa je tako nikao i novi privredno – turistički kompleks destilerija „DESTIKO M&M“.

U sastavu ovog kompleksa se nalaze još i apartmani za turiste, ogroman podrum gde su uskladištena hrastova burad puna raznih vrsta voćnih rakija, zatim bazen za uzgajanje šarana, sauna, pečenjara i sušara za voće, zavičajni muzej i sala za degustaciju i prodaju finalnih proizvoda. Na uzvišenju iznad poslovnih objekata visoko se uzdiže prelepi vidikovac izgrađen od čistog drveta koji je visok 25 metara odakle turisti mogu da razgledaju grad i okolinu. Milorad Mićanović planira i ugradnju lifta na vidikovcu kako bi gosti brže i lakše stizali do samog vrha vidikovca odakle se pruža inponzantan pogled na našu prelepu Azbukovicu.

Inače, Milorad Mićanović je zaštitio svoj brend voćnih rakija koji se zove „Vrelo“ i trenutno je u njegovim podrumima proizvedeno i uskladišteno oko 200 hiljada litara raznih vrsta voćnih rakija spremnih za izvoz.

Vlasnik ovog kompleksa Milorad Mićanović ističe da se sirovine za preradu raznih voćnih rakija i to jabuke, šljive, kruške, maline itd., pretežno otkupljuju u azbukovačkom kraju koji je poznat po proizvodnji kvalitetnog voća. Mnogo manje količine se otkupljuju na strani i to iz Blaca, Brusa, itd.

Jednu malu količinu dunja za proizvodnju rakije dunjevače Milorad Mićanović obezbeđuje iz sopstvene proizvodnje.

Saznali smo takođe, da se trenutno najviše proizvode voćne rakije od šljive, zatim jabuke, kajsije, kruške, dunje, maline, kupine, a u perspektivi se planira znatnije povećanje proizvodnje voćne rakije od divlje kruške.

Novost u industriji alkoholnih pića je svakako rakija od maline koja će nositi naziv „Azbukovačka malinka“. Malina je jedna od najboljih i najkvalitetnijih poljoprivrednih kultura, koja fantastično uspeva na plodnom azbukovačkom području.

Ovo područje sa 200 do 800 metara nadmorske visine je idealno za proizvodnju ove voćne kulture.

– Mi uglavnom otkupljujemo organske proizvode pre svega šljive, zatim jabuke, maline, kruške i ostalo voće kako bi naš brend „Vrelo“ mogli da izvozimo i na veoma zahtevno zapadno tržište – kaže Milorad Mićanović vlasnik privredno – turističkog kompleksa „DESTIKO M&M“ iz Ljubovije.

Da bi se izvozio naš brend „Vrelo“, nastavlja dalje Mile Mićanović, on mora da prođe ceo tehnološki proces koji traje tri godine. Rakije od šljive i jabuke se skladište u hrastovim buradima, a sve ostale rakije moraju da prođu taj proces koji traje oko godinu i po dana i čuvaju se u prohromskim posudama. Naš plan je da 70% proizvedene rakije izvezemo na inostrano tržište. Ovaj izvoz bi trebao da krene tokom ove godine – kaže Milorad Mićanović.

-Planiramo da izvozimo u Kinu, Rusiju i Zapadnu Evropu. Naša proizvodnja se bazira na tradicionalnom načinu proizvodnje u kombinaciji sa savremenim tahnološkim dostignućima i sa savremenim pristupom u proizvodnji voćnih rakija- kaže nam gospodin Mićanović.

Da kažemo još i to da je i dizajn jedno od veoma važnih obeležja za brend „Vrelo“ koji je osmislio i proizveo poznati ljubovijski biznismen Milorad Mićanović.

Njegovi saradnici su dizajnirali i potpuno novu staklenu bocu za punjenje i izvoz voćnih rakiija iz Ljubovije. Što se tiče same proizvodnje ispoštovani su svi svetski standardi proizvodnje.

Veoma je važno da proizvodnja koja se planira, mora da ima i sigurno tržište. Pitanje plasmana proizvoda od raznih vrsta voća za Milorada Mićanovića i njegove saradnike ne predstavlja veliki problem. Ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora sa jednim velikim inostranim kupcem, tako da će praktiično sva proizvodnja ići u izvoz.

Milorad Mićanović na kraju kaže da se oko izvoza proizvoda mora razgovarati sa stručnjacima i drugim dobrim poznavaocima tržišta koje je on angažovao. Što se tiče kvaliteta ovaj biznismen ne treba mnogo da brine, jer ima vrhunskog tehnologa koji ima ogromno iskustvo u proizvodnji voćnih rakija.

Prilikom naše posete proizvodnom pogonu Mila Mićanovića u Ljuboviji, zatekli smo stručnjake iz ove oblasti koji razrađuju uvođenje dodatne tehnologiije, odnosno separatora za odvajanje suve i tečne mase, kako bi proizvodnja bila mnogo bezbedniija i kvalitetnija i kako bi se povećali kapaciteti same proizvodnje.

Na kraju da kažemo, da smo obišli  proizvodne pogone Milorada Mićanovića u Ljuboviji, samu destileriju „Destiko M&M“, zatim budući zavičajni muzej, bazen, saunu, vidkovac, apartmane, ribnjak, tako da smo impresionirani onim što smo videli. Takođe i svim ostalim posetiociima i turistima se pruža jedinstvena šansa da vide ono što smo i mi  kamerom zabeležili na imanju Milorada Mićanovića i njegovog brata Miloša Mićanovića.

Rođeni brat Miloradov, Miloš Mićanović je nesebično pomagao svom bratu na podizanju celog ovog turističko – privrednog kompleksa „Destiko M&M“ iz Ljubovije i svi objekti na njihovom imanju su podignuti pod njegovim nadzorom i pre svega zahvaljujući njegovom danonoćnom trudu i angažovanju.

Želimo Miloraduu Mićanoviću mnogo uspeha u daljem radu i da naše voćne rakije iz Ljubovije, koje nose oznaku brenda „Vrelo“ što pre stignu na velika i poznata svetska tržišta.

Zoran Protić Šaparac, urednik informativnog programa „SOKO“ radija

Exit mobile version