Ministar Ružić se ruga istini u lice

Saopštenje: Nebojša Zelenović

 Povodom gostovanja ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića u emisiji „Pressing“ Televizije N1, u utorak 12. februara, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i jedan od osnivača Saveza za Srbiju, oglasio se saopštenjem.

Grad Šabac, Opštine Paraćin i Čajetina uputili su Ministarstvu jasno definisane zahteve:

Tražimo poštene i slobodne izbore, kakvi u Srbiji ne postoje od 2012. godine.

Tražimo da se primenjuje Zakon o finansiranju lokalnih samouprava i Zakon o budžetskom sistemu, jer je to pitanje od važnosti za sve gradove i opštine u Srbiji.

Podneli smo zajednički predlog da se formira radna grupa za izborna pravila koja bi bila stručna i izabrana po paritetnom sistemu. U predlogu je navedeno da u ime pokretača inicijative, a to su Grad Šabac i opštine Čajetina i Paraćin, grupu predvodi prof. dr Vesna Rakić Vodinelić.

Ministarstvu smo uputili i zahtev da se utvrde jasni i objektivni kriterijumi za broj zaposlenih u lokalnim samoupravama.

U maniru svog šefa, Aleksandra Vučića, ministar se ovim zahtevima ruga u lice.

Položaj opština i gradova u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicionim partnerima, važna je tema ne samo za zemlju u kojoj živimo, nego i za Savet Evrope. O pritiscima i diskriminaciji ovih lokalnih samouprava sam govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope, u Strazburu prošle godine, a o istim temama se govorilo i na zasedanju ovog tela u februaru u Beogradu.

Predsednik Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Lin Verbek  izjavio je prilikom boravka u Beogradu da će o stanju u Srbiji biti organizovan postmonitoring, dok je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ovu informaciju demantovalo.

Verbek je jasno rekao da je na sastanku sa ministrom Ružićem razgovarao o uvođenju postmonitoring  misije u Srbiju i da je tom prilikom ministar iskazao spremnost da razmotri ovu mogućnost.

Ipak,  potpuno u skladu sa politikom Vucicevog laganja o svemu, svakome i svacemu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da na sastanku Ružića i  Verbeka nije bilo reči o organizovanju postmonitoringa u Srbiji.

To je ozbiljan diplomatski skandal. Pitamo se koga obmanjuje ministar Ružić? Da li pokušava da prevari Komitet, ili svog šefa Aleksandra Vučića, ili sve građane Srbije?

Exit mobile version