Ministar postoji samo da bi se slikao

RESORNI ODBOR ZA POLjOPRIVREDU Gradskog Odbora ZZS ŠABAC

Teško stanje u poljoprivredi ne prestaje. Suša uzima danak na svim poljoprivrednim kulturama. Kukuruz i soju koje smo prošle godine izvezli i nismo ih sačuvali kao robnu rezervu, a koji danas izgledaju kao da je kraj oktobra, a ne sredina avgusta – su omča na vratu stočara. Kako će prehraniti stoku i pokušati da proizvedu dovoljne količine mesa i mleka za sve nas ne znaju ni sami.

Većina poljoprivrednika za svoj proizvod ne može da dobije cenu koja bi pokrila troškove proizvodnje. Onda se zapitamo gde je tu ministarstvo da pomogne da otkupi stoku kroz robne rezerve, da pomogne mlekarima bar kroz redovne isplate subvencije, da pokuša da sačuva najveći potencijal jedne zemlje, da edukuje starije poljoprivrednike da ih uvede u nove tehnologije proizvodnje.

Nažalost ministarstvo za to nema sluha .”Naš” ministar postoji samo da bi se slikao i govorio o tome kako je kod nas sve bajno i sjajno. Pa da li se ikada zapita kako živi većina seljaka u Srbiji?! Zna li da su u kreditima i dužničkom ropstvu, da većina njih nema overene zdravstvene knjižice, da nema penziju, da duguju za PIO osiguranje i da im svaki dan izvršitelji prete da će im oduzeti imovinu. A zašto?! Zato što su pljačkani godinama, a ne zato što su neodgovorni i neće da plate svoje dugove. Znaš li ministre da je mlade ovakva politika oterala sa sela?

Zar naše ministarstvo nije stid da mu 1 l nafte košta kao 10 kg pšenice ili 5 l mleka, da su početkom godine uzeli regres za naftu, a ista je poskupela 20 posto, i ovako možemo u nedogled.

Kao predstavnici poljoprivrednih proizvođača morali smo da odreagujemo na objavu Dobrivoja Radovića predsednika Asocijacije malinara Srbije gde pominje cenu maline za sledeću godinu i gde između ostalog kaže, citiraćemo: ”U saradnji sa resornim ministarstvom Asocijacija malinara Srbije obezbedila je letovanje u Grčkoj na moru za 50 poljoprivrednih proizvođača u trajanju od 5 dana, gde se pozivaju “malinari”da se prijave u Asocijaciju.

Zapitajmo se odakle Asocijaciji novac da to letovanje organizuje i ako to finansira ministarstvo zar ih nije sramota da sa novcem svih nas građana Srbije vode malinare na letovanje.

Pouzdano znamo da će se većina malinara postideti ovakve izjave i ovakvog predsednika malinara koji ne radi u interesu svojih kolega pa i ako je u političkoj kampanji za naredne izbore. Jer da nije tako setio bi se kako su ti isti malinari pljačkani prethodnih godina kada su ne svojom nebrigom već otimačinom uništili svoje zasade. 2018. godine su toliko opljačkani malinari da su mogli pola Srbije poslati na letovanje.

Toliko su uništili malinarstvo da sada mogu da pričaju o ceni od 1.000,00 dinara, ljudi su svesni šta sledi iza toga. Čim se podignu novi zasadi ide priča o hiper produkciji i dobrom rodu u Poljskoj i Čileu. Zbog malih količina maline i kupine veliki šefovi su ostali praznih ruku jer ne mogu svi da se utale pa sada pokušavaju da animiraju seljaka da se podigne što više zasada.

U međuvremenu ne spavaju već pljačkaju stočare. Ako im dozvolimo da nam unište stočni fond zapitajmo se šta ćemo jesti? Meso iz uvoza kojem je istekao rok i koje je GMO!?

Zato pamet u glavu i nemojmo biti Dobrivoje Radović koji je produžena ruka ministarstva koje nas pljačka, a ne čovek kojem je bitna njegova zemlja, rođak, komšija, poljoprivrednik.

Mi poljoprivrednici samo želimo da radimo, ali i živimo od svog teškog ali poštenog rada. Želimo realnu cenu za svoj proizvod, a sa svojim novcem ćemo da idemo na more, banju, planinu, a ne sa novcem koji se odvaja od svih građana Srbije i koji može da se upotrebi i bolje i produktivnije.

Exit mobile version