Mina Mijailović je „Mama ratnica“

Lukina priča našla se u knjizi Karen Fišer

Šapčanka Mina Mijailović našla se u knjizi „Mame ratnice“ autorke Karen Fišer. Ona se u ovoj knjizi našla zajedno sa još 10 mama, čija deca se bore sa „Strdž Veber sindromom“. Njen sin Luka, jedan je od najhrabrijih Šapčana, i uprkos crnim prognozama lekara, on je danas aktivan šestogodišnjak.

Mina je Mama ratnica a njen sin Luka je mali ratnik. Oni se zajednički bore sa Strdž veber sindromom. Luki su predviđali da neće moći da govori i komunicira ali, on je sa nama ipak podelio koga najviše voli:

„Najviše volim mamu, tatu, babu i dedu“, kratko nam je stavio do znanja Luka Mijailović.

Iako nije bio raspoložen za priču, Luka svoje emocije uvek zna da pokaže, te je za zagrljalj i poljubac od mame uvek spreman.

Luka boluje od anomalije krvnih sudova na mozgu. Sa devet meseci, doživeo je prvi epi napad. Nekada su napadi trajali par sekundi, a nekada danima.

„Moj život je dosta energičniji od kada je Luka ušao u njega, ne samo zbog te borbe, nego sam i ja sama kao majka i kao žena prepoznala u sebi nešto što do sada nisam imala, a to je ono što sam dobila od njega, ta energija i snaga za koje mi uvek smatramo da možda ne možemo da izdržimo neke stvari. Ali prosto kada postoje deca kao što je Luka, majka postane potpuno druga osoba“, priča nam Mina Mijailović.

Upravo zbog hrabrosti i onog šta je ona pokazala tokom dugogodišnje borbe sa ovom neizlečivom bolešću, Minina i Lukina priča našla se u knjizi Mame Ratnice, autorke Karen Fišer.

„Autorka je odabrala jedanaest porodica, jedanaest priča o borbi sa Strdž Veber sindromom. Zašto je izabrala baš nas, ja to ne mogu da kažem, prosto verovatno postoji neki razlog. Ona je prepoznala tu borbu u našoj porodici, tako smo se našli u toj knjizi“, objašnjava Mina.

A da je bilo lako, nije, teške životne situacije pred Minu i njenog supruga postavljale su svakodnevne ispite, koje su zajednički uspeli da polože.

„Ja sam ta koja treba njega da podrži i ja sam ta koja njemu mora da pomogne. U svim tim situacijama i svim statistikama kada su govorili da neće moći da priča i da će imati mentalnu retardaciju nikada nisam gledala u tom smeru, uvek sam govorila da mora bolje, i da će biti bolje, da moramo da se borimo“, navodi Mina.

Na pitanje da li je bilo teško, Mina kratko odgovara „Jeste“ ali sa osmehom na licu. Danas, ona je srećna što je Luka uspeo da poruši statistiku i sve prognoze lekara. Uprkos svemu, on je sada srećan dečak, koji hoda, trči, igra se i priča na dva jezika.

Đorđe Mijialović

Exit mobile version