Milorad Kosanić dobio kaznu zbog ulaska u svoj posed

Birokratski apsurd:

Milorad Kosanić već godinama poseduje vlasničke papire za svu svoju imovinu, pa tako i zemlju koju je nasledio u selu Grušić kod Šapca. On za tu zemlju redovno plaća poreze, a od države dobija i subvencije za poljoprivrednike, ali isto tako godinama unazad ne može da koristi šumu i njivu, a vrhunac slučaja je neverovatna prekršajna prijava na osnovu koje mora da plati kaznu, jer je ulazio u svoj posed.

„Kada je bila ostavinska rasprava, svi smo od pokojne babe nasledili podjednako, svako po 42 ara, ja sad ovde imam šumu i njivu od nepunih 50 ari, ali ne mogu da je koristim imam sve papire gde piše da sam ja vlasnik ove parcele“, započinje priču Milorad Kosanić iz sela Grušić.

I stvarno, Milorad nam pokazuje, u svim papirima, kao vlasnik parcele, navodi se upravo on. Nakon ostavinske rasprave nasledio je trećinu zemlje od pokojne babe.

„Zemlja je sada moja, tako piše na papiru iz katastra, tako piše u odeljenju za poljoprivredu, tako piše u trezoru. Sve je legalno i ja sam to sudu dostavio, ali moji rođaci je koriste umesto mene, slali su mi i policiju na vrata“, kaže Milorad

Iako je zemlja njegova, kukuruz koji je posejan na njoj nije, a zbog toga ne može da uđe ni u svoju izuzetno vrednu šumu.

„U šumi imamo dosta hrastovine, to je jako dobro drvo. Svaki hrast ima dva kubika drva, da ne pričam koliko je to vredno kao građevinsko drvo, ali ja tome ne mogu da priđem, jer kad sam poslednji put bio, poslali su mi policiju“, ističe Kosanić.

I kada se pomisli da Miloradova agonija ne može biti veća, on je dobio prekršajnu prijavu, po kojoj zbog ulaska u svoj posed mora da plati kaznu od 15 hiljada dinara, a sve zbog neusklađenosti papira o vlasničkoj strukturi.

„Ja sam dostavio papire u kojima piše da sam ja vlasnik zemlje, da je parcela podeljena na tri dela nakon ostavinske rasprave. Nekim čudom, taj sudija je procenio da sam ja povredio prava ljudi koji nezakonito koriste moju zemlju i kaznio me sa 15 hiljada dinara. Ja posle toga ne znam šta da kažem, žalio sam se Apelacionom sudu, eto mene kažnjavaju što ulazim u svoj posed“, očajan je Milorad.

U međuvremenu, i Apelacioni sud doneo je odluku, Milorad je stvarno vlasnik zemlje. Papirološki apsurd potvrđuje i činjenica, da Milorad redovno dobija i subvencije za poljoprivrednike za spornu zemlju i to već godinama.

Đ.M.

Exit mobile version