Miketić: Srbija pod hitno da reaguje na nuklearne pretnje iz Moskve i povede raspravu o bezbednosti

Ruska agresija na Ukrajinu postala je očigledna pretnja opstanku čovečanstva.

Hitna mobilizacija građanstva i otvorena pretnja nuklearnim oružjem, posle vojnih poraza od slabijeg protivnika, koji je žrtva agresije, učinila je nužnim da Srbija što hitnije povede raspravu  i odredi se prema alarmantim potezima Moskve.

Rat u Ukrajini, na tlu Evrope, traje već 210 dana, a Srbija je do sada odbijala da o ovom pitanju raspravlja i donese svoj sud, osim što je nevoljno i bez javnog dijaloga, u Nju Jorku, glasala za zajedničku rezoluciju UN za koju je glasala još 141 zemlja.

U Beogradu je danas prisutan veliki broj ruskih državljana koji su sa svojim porodicama i decom pobegli iz svoje zemlje upravo zbog neslaganja sa imperijalnom i represivnom politikom režima u Moskvi i najavljenom opštom mobilizacijom.

Srpsko društvo deli istorijske bliske veze sa ruskim, kao i sa ruskom kulturom, međutim, upravo zbog visokog uvažavanja ruske kulture i ruskog doprinosa savremenoj civilizaciji – ne smemo ostati nemi na ovakve poteze režima u Moskvi, koji je u direktnoj suprotnosti sa vrednostima za koje se zalaže sav miroljubiv i hrišćanski svet, kako u Srbiji tako i u Rusiji.

Svako je dužan da učini ono što je u njegovoj moći da pomogne u sprečavanju bezumlja. To su dužne da urade i vlasti Republike Srbije. Nema više mesta za izgovore. Srbija treba da napravi strateški dogovor sa parnterima iz Evropske unije i punom snagom uključi u odbranu mira i šansi za dobar život svakog čoveka u našem regionu, Evropi i celom svetu.

Tražili smo od skupštinskog odbora za spoljnu politiku, čiji je Miketić član, da se što hitnije zakaže sednica po ovoj temi na kojoj bi se raspravljalo o agresiji na Ukrajnu i nuklearnu pretnju iz Moskve

Beograd, 21. septembar 2022. godine

Informativna služba ZAJEDNO

Exit mobile version