Meseci iza nas protekli su u požrtvovanom radu svih zaposlenih u bolnici

Dr Slobodan Popović, vd direktora Opšte bolnice Šabac

Za proteklih 15 meseci, koliko borba protiv virusa SARS–CoV–2 u našoj zemlji traje, Opšta bolnica u Šapcu u “crvenoj” kovid zoni hospitalizovala je oko 2.580 pacijenata, a obavljeno je blizu 13.000 pregleda u prijemno–trijažnoj ambulanti. Uporedo sa pacijentima obolelim od Kovida 19, zbrinjavali smo i ne–kovid pacijente, odnosno hitne, neodložne i prioritetne. Urađeno je 100.000 pregleda ne–kovid pacijenata, a njih oko 8.500 je hospitalizovano. Ovi brojevi su bez pacijenata na dijalizi, kojih u ovom trenutku imamo 115. U istom periodu u Službi ginekologije sa akušerstvom hospitalizovano je ukupno 1.849 pacijentkinja,  odnosno na odseku ginekologije 474 i odseku akušerstva 1.375 prijema. Imali smo 1.176 novorođenih beba, uz samo dva slučaja kovid pozitivne porodilje i jedne čiji je antigenski test dao pozitivan IgM rezultat koji potom nije potvrđen PCR testom. Meseci iza nas protekli su u ozbiljnom, zahtevnom i požrtvovanom poslu svih zaposlenih u bolnici, uz napomenu da je ovo jedan od najkompleksnijih izazova sa kojima se suočila naša ustanova – istakao je dr Slobodan Popović, direktor šabačke Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” u emisiji “Aktuelno” emitovanoj na šabačkoj TV As.

“Zahvalnost svima u Opštoj bolnici”

– Tokom proteklih 15 meseci, borba je bila ozbiljna, sistem je bio prenapregnut, ali nije pukao. Ne može da se nađe reč kojom bih iskazao zahvalnost svim zaposlenima u Opštoj bolnici, što medicinskim radnicima, što nemedicinskim. Od lekara, sestara, tehničara, spremačica, radnika u vešeraju, vozača … Svi oni su dali svoj maksimalni doprinos da se što bolje zbrinu pacijenti. Mića, Sneža, Miša, Slavica, Sneža, Jelena, Ljilja, Ivica, Danijela, Slađana, Dragica, naravno i svi drugi čija imena nisu pomenuta, a bili su dostupni 24 sata svim danima u nedelji.

Zahvalni smo i republičkim institucijama koje su nam obezbedile svu neophodnu medicinsku opremu, lokalnoj samoupravi i drugim organizacijama sa kojima svakodnevno sarađujemo: RFZO filijali Šabac, Veterinarskom specijalističkom institutu Šabac, Zavodu za javno zdravlje Šabac. Zahvalnost dugujemo i pacijentima na razumevanju i pokazanom strpljenju za funkcionisanju ustanove usled iznuđenih uslova i prilagođavanju situaciji – ističe dr Popović.

Izazov koji se može meriti sa ratnim uslovima, podrazumevao je potpunu reorganizaciju ove zdravstvene ustanove. Sa ozbiljnim pripremama počelo se već u martu, kada je postalo izvesno da Srbiju neće mimoići epidemiološka kriza. Bolnica je podeljena na zaraznu “crvenu”, nezaraznu “zelenu” i “sivu” zonu kroz koju će prolaziti sumnjivi pacijenti. Kako dr Slobodan Popović objašnjava, od početka je zauzet rigidan stav da ni u jednom trenutku ne bude ukrštanja puteva, što se naposletku ispostavilo kao efikasna mera. Šabačka bolnica u tom trenutku imala je prednost, s obzirom na to da je paviljonskog tipa, pa je moglo da se organizuje razdvajanje zgrada.

– Za ovaj posao veliku zahvalnost dugujemo i epidemiologu prim. dr Dragutinu Markoviću, koji je iako u penziji, od prvih dana bio sa nama i nesebično se angažovao  i pomogao nam u postavci nove konfiguracije bolnice. Samo je epidemiolog mogao da postavi zone, sanitarne propuste i da nas poduči kako da se borimo protiv ove pošasti. Pacijenti su prvo smeštani na infektivno, potom grudno odeljenje, neurologiju i na kraju interno. U prvom talasu bolnica je tako izgledala. Svi su očekivali da leto bude mirno. Pretpostavljalo se da je virus leti manje aktivan zbog visoke temperature i UV zračenja, ali se ispostavilo da je SARS–CoV–2  ipak nepoznat i nepredvidiv virus. U junu smo imali nekoliko pacijenata na infektivnom i odlučili da se pripremimo za drugi talas. Uporedo sa svim aktivnostima uspešno je i razvedena infrastruktura za snabdevanje kiseonikom po čitavoj ustanovi sa posebnim akcentom na delove ustanove namenjene za lečenje kovid pozitivnih pacijenata: infektivno, interno, neurologija i grudno. Od početnih 50 – 60, sada u bolnici imamo 260 kiseoničkih mesta – kaže dr Popović.

Sve izvesnija rekonstrukcija ustanove

Opštu bolnicu “Dr Laza K. Lazarević” očekuju veliki radovi u bliskoj budućnosti. Grad Šabac objavio je poziv za izradu projektne dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju bolnice i Doma zdravlja. Ovim je šabačko zdravstvo nadomak davno postavljenog cilja da zdravstvena usluga bude dostupna pod jednim krovom.

– Trebalo je da uveliko krenemo u izgradnju, ali je tek sa promenom vlasti u Šapcu raspisan poziv za izradu projektne dokumentacije. Ovo je treći pokušaj da zaživi ideja bolnice pod jednim krovom. To ukratko znači da se na delu prema “Rodi” između hirurškog bloka i neurologije napravi jedan objekat na nekoliko nivoa koji će toplom vezom biti povezan i sa hirurškim blokom i sa zgradom neurologije i grudnog. Imali bismo stacionar pod jednim krovom, sa prostorno i organizaciono uređenim urgentnim prijemom, koji je jedan od bitnijih punktova u funkcionisanju ovako velikog zdravstvenog sistema – objašnjava dr Popović.

Brže nego što je to bilo ko očekivao, šabačka bolnica počinje da se puni pacijentima obolelim od Kovida 19. Krajem juna i početkom jula, dnevno je na bolničkom lečenju zadržavano i do 40 ljudi. Za nekoliko dana primljeno je, čak, 320 obolelih Šapčana. Uz ovo, postojali su i pacijenti kojima je bila potrebna neodložna medicinska pomoć, a koji nisu bili zaraženi. O svima njima, sve vreme brinulo je 180 lekara i 500 medicinskih sestara i tehničara. Sredina leta, visoke temperature, osoblje u skafanderima i celodnevna borba. Kako je bio veliki broj pacijenata kojima je bio potrebna kiseonička terapija, za dan se trošilo koliko pre korone za tri meseca.

– Podstanica koja čitav sistem snabdeva medicinskim gasovima, između ostalog i kiseonikom, nije imala kapacitet da zadovolji novi potrebni nivo pritiska. Zato je bilo neophodno da podignemo podstanični kapacitet, a da bismo to uradili, morali smo privremeno da obustavimo centralni razvod gasova. Tada je svaki pacijent čija terapija zahteva kiseoničnu potporu bio opskrbljen kiseonikom iz boce uz nadzor zdravstvenog osoblja. Tih pola sata koliko je trajala instalacija nove kontrolne table tokom unapređenja podstanice bilo je stresno. Ta doza strepnje i neizvesnosti ne može da se opiše. Da li će majstori uspeti da unaprede podstanicu? Uspeli su, ali je bilo stresno – priča dr Slobodan Popović.

“Moramo što pre da napravimo epidemiološki bedem”

– Aktivnost po pitanju vakcinacije, od vrha države prema lokalu, je zadovoljavajuća. U Šapcu imamo vakcinalni punkt u ekonomskoj školi, otvaraju se privremeni punktovi po selima, po gradskim i seoskim mesnim zajednicama, ide se kod nepokretnih, sve je odrađeno dobro. Međutim, šta je to što naše ljude navodi da imaju dilemu oko vakcinacije ili da neće da se vakcinišu? Hoćemo li da se vratimo normalnom životu i da privreda radi? Vakcina ima, sve je dobro organizovano, šta je onda problem? Imam utisak da popušta i disciplina, da gubimo onu svest koju smo u početku imali i da se, željni normalnog života, prepuštamo i zaboravljamo da bitku nismo završili. Moramo što pre da napravimo epidemiološki bedem, a vakcina je jedino pravo oružje – naglašava dr Popović.

Drama koja se u svetu vodila oko nabavke respiratora za najteže obolele od Kovida 19, odgovornom reakcijom nadležnih u državi, mimoišla je Srbiju. Respiratori, protokomeri, lična zaštitna oprema, koncentratori kiseonika, pacijent monitori, EKG aparati, rendgen mobilni aparati, pulsni oksimetri, lekovi i drugi medicinski materijal, obezbedila je država, a posredstvom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) sve pomenuto u Šabac je stizalo redovno. Tokom protekle godine, stigle su brojne donacije, i od Ministarstva zdravlja, ali i od privrednika i drugih organizacija. Takođe, izvršena je značajna rekonstrukcija zgrade infektivnog odeljenja: hidroizolacija krovne ravni, izveden je novi prilaz stepeništu ka prvom spratu kako bi epidemiološki normativi bili u potpunosti zadovoljeni. Zahvaljujući donaciji privrednika instalirana je tzv. “lift stolica” namenjena za transport nepokretnih i pacijenata sa otežanim kretanjem do prijema na spratu odeljenja, jer postojeća zgrada nema lift.

Uslovi u ovoj iscrpljujućoj borbi protiv Kovid– 19 infekcije uticali su da aktivnosti vezane za uvođenje novih procedura budu privremeno obustavljene, uključujući edukaciju kadra za iste, jer nam je svaki zaposleni bio preko potreban. Želja svih u šabačkoj bolnici je da se epidemija što pre okonča, kako bismo nastavili sa planovima koje je zaustavila aktuelna situacija, naglašava dr Slobodan Popović.

– Imali smo jasan plan u kom smeru želimo bolnica da ide. Sada čekamo da prođe ova epidemiološka kriza. Ušli smo u projekte formiranja Pejsmejker centra, angio–sale, čekamo da počnemo sa implementacijom endokrine hirurgije, primenu minimalno invazivnih procedura u hirurškim granama… Očekujemo vrlo brzo preko Ministarstva zdravlja nabavku i šezdesetčetvoroslajsnog skenera, kao i rendgen i ultrazvučne aparate. Nabavka bi trebalo da se realizuje do kraja godine. To će značajno da unapredi uslugu – najavljuje direktor šabačke bolnice.

Preuzeto sa sajta opšte bolnice Šabac

Exit mobile version