Mesec mladog autora u Galeriji Kulturnog centra

unnamed (2)

Poštujući tradiciju dugu deset godina, u Galeriji Kulturnog centra u Šapcu u okviru Meseca mladog autora u petak je otvorena izložba pod nazivom „Krnule“ mlade grafičarke Jelene Inđić, koja je ove godine diplomirala na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjaluci. Ona se na ovaj način pridružila mladima koji su ranijih godina, uz podršku ove kulturne ustanove koja je prepoznala njihove potrebe za adekvatnim prostorom za izlaganje, dobili priliku da svoj umetnički izraz prezentuju publici i stručnoj javnosti, što predstavlja veliku motivaciju za dalji rad i profesionalno usavršavanje.

Inđićeva je istakla da je samostalna izložba kruna rada svakog umetnika i cilj njegovog školovanja i obrazovanja u sferi umetnosti, budući da rad bez povratne informacije publike nema smisla i ne pruža podstrek za dalje stvaranje. Ovo je njena treća samostalna izložba u prostoru u kojem je prvi put izlagala 2012. godine. Prošle godine osvojila je prvo mesto na trećoj Međunarodnoj izložbi malog formata UNUNS.

-Veoma je velika čast kada ustanova kao što je Kulturni centar ustupi deo prostora za nekog umetnika. Izuzetno sam srećna što sam ovde i što imam mogućnost da se svojoj publici predstavim u najboljem svetlu. Ovo je značajna podrška i podsticaj da dalje radim, napredujem, stvaram i izlažem- podvukla je autorka, čiji su se radovi našli i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i regionu.

Prema mišljenju direktorke Kulturnog centra Sonje Petrović Jagić, umetnica „kao intimni likovni zapis niže prizore imaginarnog pejzaža, u stalnim transformacijama oblika i prostora  putem svetlosti i linije. Ona podseća na „dan“ u stvarnom pejzažu, postiže izvanrednu atmosferu i pokazuje da u njoj živi jedan pravi, vrstan grafičar koji će u narednom periodu imati šta da pokaže“.

Profesor Dragiša Marsenić, čiji je učenik autorka izložbe bila osam godina, izrazio je veliko zadovoljstvo što je imao priliku da sarađuje sa njom i pomogne u razvoju talenta koji poseduje.

-Meni kao pedagogu veliko je zadovoljstvo kada imam priliku da upoznam mladu osobu koja je izuzetno darovita. Međutim, ta darovitost ništa ne znači ako nije oplemenjena trudom, radom, sposobnošću da učenik proba i uradi sve zadatke koje profesor pred njega postavi. Jelena je tokom svog razvoja kao umetnik uvek znala šta hoće i stremila ka tome- istakao je Marsenić.

Istoričar umetnosti i profesorka Ivanka Trifunović navela je da su prvi radovi kojima je mlada grafičarka konkurisala i dobila nagradu za likovno postignuće i prvu samostalnu izložbu bili motivi usamljenog drveta u nedefinisanom pejzažu, te da je u tom miljeu ona ostala do danas, uz dominaciju motiva sela i napuštene kuće.

Zainteresovani sugrađani izložbu mogu pogledati u Galeriji Kulturnog centra do 9. septembra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version