Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona

Beograd, 4. april 2020.

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je jutros u 6.30 časova na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ sleteo i 11. avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima, koje je Srbiji uputila Ruska Federacija.

Juče je pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25 časova na batajnički aerodrom sletelo je i ostalih pet aviona, što je rezultat dogovora predsednika dveju zemalja.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije dočekali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U sastavu timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika Ministarstva zdravlja Rusije, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Vulin i Mojsilović su se sa saradnicima, odmah nakon sletanja prvog aviona na aerodrom u Batajnici, sastali sa general-majorom Černišovim.

Tom prilikom su razmotreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja zarazne bolesti Covid-19.

Exit mobile version