Medicinsko osoblje u Gerontološkom centru Šabac još uvek bez januarske plate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OSTALI ZAPOSLENI REDOVNO ISPLAĆENI

Medicinsko osoblje zaposleno u Gerontološkom centru Šabac još uvek nije dobilo januarsku platu, za razliku od ostalih zaposlenih, kojima su mesečne zarade uredno isplaćene. Razlog ni njima samima nije jasan, budući da su u nekoliko navrata razgovarali sa direktorkom Marijom Nikolić Marković, a poslednji odgovor koji su dobili je da se strpe. Kada od stotinak zaposlenih 10. februara njih sedamnaest bude izuzeto sa platnog spiska, a svoj posao su pošteno obavljali, takav odgovor ne može da ih smiri, jer, kako kažu, imaju kredite, porodicu i troškove koje nemaju kako da plate.

-Razlog je što mi ne pripadamo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalnu pitanja, nego Ministarstvu zdravlja. Navodno, direktorka ne može da krši zakon i isplaćuje nam plate od sredstava koje je prebacilo Ministarstvo rada, iako smo mi ugovor o radu sklopili sa Gerontološkim centrom. Svi domovi su isplatili svoje radnike, čak je i direktor u Beogradu rekao da njemu zdravstveni radnici trebaju u ustanovi i svima će da obezbedi sredstva. Dom ne može da funkcioniše bez zdravstvene službe, jer mi smo skelet sistema, sve zavisi od nas. Po kolektivnom ugovoru, do 20. u mesecu je dužna da nam obezbedi platu, a ona to nije učinila- objašnjava jedna od radnica za „Podrinske“.

Ona kaže da je na sastanku kome su prisustvovale doktorka, fizioterapeuti i medicinske sestre direktorka obećala platu do 25. februara, ali da se to nije dogodilo. Tog jutra je samo upućena molba da se strpe, a kao odgovor usledila je najava radnika da će se boriti za svoja prava.

Sličan problem bio je i u septembru prošle godine, kada je rečeno da je razlog kašnjenja rebalans budžeta, da bi se kasnije pustila priča da je za sve „krivo“ medicinsko osoblje, a ostatak kolektiva, koji se najpre solidarisao sa njima, kasnije je počeo da priča po hodnicima da su upravo oni krivi što „nemaju za hleb“.

-Tada smo platu primili 3. avgusta, pa onda tek 20. oktobra. Postoje zaposleni koji ne mogu da shvate suštinu problema, već ono što im se servira prihvataju kako jeste. Onda smo rekli da isplate plate ostalim radnicima ako ima novca, da ne prave problem zbog nas. Pre neki dan na sastanku nam je rekla da deo nas plaća iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a delom iz sopstvenih sredstava. Iz Fonda ide samo osnovica, a za treće smene i državne praznike treba da plati iz sopstvenih sredstava. Međutim, Ministarstvo rada je zabranilo da se isplaćuje iz sopstvenih sredstava. Navodno su nam povećali tu platu, ali mi nismo videli razliku u tom povećanju, a tek nećemo videti, jer nam ukidaju treće smene i praznike, samim tim i priliku da zaradimo – ističe jedna od oštećenih.

Direktorki Mariji Nikolić Marković: Interesi stranke važniji od radnika!

Muke zaposlenih u šabačkom Gerontološkom centru sve su izraženije. Posle samo nekoliko meseci deo radnika, medicinsko osoblje, ponovo nije primio platu što još više komplikuje stvar. Većina radnika, onih starijih (po stažu) za loše stanje u ovoj ustanovi krive isključivo nesposobnu direktorku. Nije tajna da je bivša sekretarica na mesto direktorke postavljena kao istaknuta aktivistkinja Srpske napredne stranke i da je ona, svojim radom, pokazala da joj je stranka, koja ju je „obradovala“ rukovodećom funkcijom, važnija od ustanove kojom rukovodi.

I, umesto, da vodi računa o licima koja stanuju u Gerontološkom centru i radnicima koji se trude da se te osobe, uglavno stare i bolesne, prijatno osećaju direktorka je ovu ustanovu pretvorila u „Štab“ Srpske napredne stranke. I to ona ne krije. Oni koji su naknadno primljeni, po preporuci, kažu, dr Bobana Birmančevića, imaju jedino zadatak da pozivaju ljude na mitinge, takođe, primljene da rade po ugovoru o povremeno privremenim poslovima, i kontrolišu njihov dolazak kao i da distribuiraju propagandni materijal stranke.

Ono što je neverovatno je podatak da su svi ti mladi ljudi, koji rade po preporuci stranke, upisani da u martu koriste godišnji odmor kako bi mogli da skupljaju takozvane „kapilarne“ glasove. Što se direktorke ona je redovan učesnik naprednjačkih protesta a često se može videti i kao govornik. Takođe, prisutna je u „humanitarnim“ akcijama šabačih naprednjaka u kojima na najbrutalniji način ponižava nesrećne ljude.

Dakle, sve one poslove koji su vezani za Srpsku naprednu stranku diretorka veoma savesno i odgovorno obavlja ali zato trpi ustanova kojom rukovodi. Naime da bi ministarsto, koje daje novac za plate, moglo redovno da prebacuje taj novac potrebno je da ustanova predvidi i dostavi precizan plan isplata zarada. Direktorka to očino nije, ili nije kako treba, uradila. Ali, nema veze, ne trpi stranka nego radnici. A oni su sada, pred izbore, nebitni.

Sve traže odgovor na pitanje zašto su do sada isplaćivani svi zajedno, a sada odvojeno.

-Problem je što naša šefica računovodstva ne zna da radi svoj posao. Od kako je prethodna preminula i nova postavljena na to mesto, pojavili su se problemi. Imam informacije da nisu uradili finansijski plan, zbog čega je bio zastoj, tražili su sredstva koja nisu imali, jer ih nisu predvideli finansijskim planom. Isti problem su napravili i sad. U septembru su ceo dan i noć proveli rešavajući taj problem. Do sada smo mi radile treće smene, a sada negovateljice trećeg stepena to rade – rekla je druga.

Napominje da je direktorka ljuta što su se raspitivale po drugim domovima da li su dobili plate.

-Ako su svi direktori to učinili, ne mogu sve da ih smene, a ona čini prekršaj i samim tim što nam ne isplaćuje plate – objašnjava.

Zanimljivo je, navodi jedna od njih, da su u martu godišnji odmor dobili oni zaduženi da skupljaju sigurne glasove za Srpsku naprednu stranku, te da su razgovori na temu stranačkih aktivnosti česti unutar Gerontološkog centra, budući da je direktorka takođe član SNS-a.

R.P.

Exit mobile version