Manifestacioni turizam- potencijal šabačkog kraja

Turistička organizacija grada Šapca na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Pod sloganom „Otkrij lepotu!“ Turistička organizacija grada Šapca, sa partnerima, i ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 23. do 26. februara, kao redovni izlagač na štandu u hali 4 Beogradskog sajma, u delu Udruženja banja Srbije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući. Program predstavljanja podeljen je u četiri tematske celine, a biće prezentovani različiti aspekti turističke ponude šabačkog kraja, sa akcentom na manifestacioni turizam. U okviru tog segmenta, posebna pažnja biće posvećana Festivalu cveća „Ruže Lipolista“, „Čivijadi“, „Čivijaškom karnevalu“, „Šabačkim konjičkim svečanostima“, „Cerskom maršu“…

Direktor Turističke organizacije grada Šapca Srđan Mitrašinović rekao je da će kroz četiri tematske celine u četiri sajamska dana biti predstavljena sveukupna turistička ponuda grada.

-Predstavićemo turističke potencijale, raspoložive ugostiteljske objekte, kao i sve manifestacije koje organizujemo. Na taj način nastojaćemo da privučemo pažnju posetilaca sajma i da izazovemo kod njih želju da nas posete u narednom periodu. Osnovni cilj našeg nastupa na Međunarodnom sajmu turizma  je veći broj turista u našem gradu- istakao je Mitrašinović i dodao da će akcenat biti stavljen na manifestacioni turizam i prirodne lepote Drine, Save i Cera.

U četvrtak, prvog dana manifestacije, biće predstavljena gazdinstva koja se u našem kraju bave seoskim turizmom, s željom da se potencijali u ovom segmentu u narednom periodu u značajnoj meri razviju, čemu svakako doprinose „Ruže Lipolista“.  Biće prezentovane i „Konjičke svečanosti“, kao i jedinstveni Park nauke, kao svojevrsna uvertira za drugi dan manifestacije.

Petak će proteći u čivijaškom i duhu starog Šapca, kroz programe „Čivijaška vrteška“ – manifestacije „Čivijada“ i jubilarni 10. „Čivijaški karneval“ i „Ja u Šabac noćas idem“- duh stare šabačke kafane i Šabačkog vašara.

Treći dan je posvećen lepotama i istorijskom značaju Cera, o kojima će govoriti članovi Udruženja građana „Cerski marš“, a predstaviće se i Udruženje građana „Ekos“. Ovo će biti prilika za promociju turističkih tura na ovu atraktivnu planinu.

Završni dan manifestacije posvećen je predstavljanju kulturnih ustanova grada: Narodnog muzeja, Kulturnog centra i Biblioteke šabačke.

Živorad Opanković iz Turističke organizacije naveo je da je prisustvo na sajmu jedan od najefikasnijih vidova predstavljanja turističkih potencijala grada, oslonjenih na kulturno- istorijsko nasleđe, kulturne i sportsko- rekreativne sadržaje, seoski turizam i turističke manifestacije.

Član Gradskog veća Božidar Katić istakao je da je Grad Šabac ozbiljno posvećen razvoju turizma, budući da se na taj način privlače gosti u grad. U narednom periodu, akcenat će biti stavljen na razvijanje turističkih potencijala planine Cer, što je i predviđeno Strategijom razvoja turizma. U prethodnom periodu organizovane su promotivne ture, a ove godine planirane su moto i biciklističke trke.

Nezaobilazni promoteri turističke ponude našeg kraja ove godine biće poznate ličnosti. Za sada je potvrđeno prisustvo Nataše Kovačević, Marka Somborca i Tanje Peternek, a očekuje se da im se pridruže i glumci Branislav Lečić i Nina Janković Dičić.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version