Mame Šapca organizuju protest

BITKA ZA ČISTIJI VAZDUH U ŠAPCU

Protest/performans bić organizovan 11.3.2021. u 17h. Okupićemo se ispred zgrade Gradske uprave u Šapcu i prošetati do istočne industrijske zone.

Kako nam je skup odobren samo za 5 osoba (dok se istovremeno dozvoljavaju bazari, koncerti i plesne tačke bez poštovanja epidemioloških mera) nismo u mogućnosti da pozovemo građane da nam se pridruže, ali se nadamo da ćete nam vi svojim prisustvom omogućiti da se poruka besnih i očajnih građana čuje daleko, uprkos zabrani masovnog okupljanja stoji u dopisu koji su redakciji “Podrinskih” uputile Mame Šapca.

Situacija je kritična, a nadležni nas ponovo ignorišu dok fabrički dimnjaci ne prestaju da nas zasipaju otrovima.

Podsetićemo vas da je naša borba počela 11.2.2021. godine okupljanjem građana ispred zgrade Gradske uprave, kada smo prvi put iznele zahteve protesta (možete ih pročitati u dnu mejla).

Kako odgovor od nadležnih nismo dobile, pokrenule smo Fejsbuk grupu Šabac protiv trovača koja je za svega nekoliko dana dostigla broj od 1.500 članova.

Kako bismo skrenule pažnju javnosti i izvršile pritisak na nadležne da počnu da rade svoj posao i prestanu da učestvuju u ugrožavanju zdravlja svih građana Šapca i okoline, organizovale smo online protest koji je podrazumevao masovno slanje mejlova na adresu gradonačelnika. Ovaj pritisak doveo je do poziva na sastanak sa gradonačelnikom na kom se on složio sa svim našim zahtevima i obećao hitnu reakciju. Tom prilikom su mu predati i dokazi koji ukazuju na ozbiljno kršenje zakona i ugrožavanje opšte bezbednosti od strane određenih privrednih subjekata, ali i uklanjanje dokaza od strane ZzJZ o prekoračenjima emisija za HF. Sve ove materijale možete pronaći u grupi Šabac protiv trovača.

Nakon cele radne nedelje, u petak 5.3.2021. obratile smo se gradonačelniku kako bismo saznale šta je do sada preduzeto kako bi se građani zaštitili od otrovnog vazduha.

Odgovor nismo dobile.

Zbog toga nastavljamo sa protestom.

Svi dišemo isti vazduh i svi se za njega moramo boriti.

Nosićemo maske i poštovati epidemiološke mere.

Ovo su zahtevi protesta:

ZAHTEVAMO

  1. da nadležni rade svoj posao i primoraju industrijske zagađivače, a pre svih fabriku mineralnih đubriva Eliksir, da ugrade adekvatne filtere.
  2. angažovanje nezavisnih inspekcija koje će utvrditi stvaran nivo zagađenja SVIH vrsta čestica koje industrijska postrojenja emituju.
  3. da se na dnevnom nivou, u bar jednim lokalnim novinama i na bar jednoj lokalnoj televiziji, javnost Šapca obaveštava o stvarnom nivou i vrsti zagađenja.
  4. najstrože kazne za fabrike koje krše zakon i dozvoljene nivoe emisija štetnih materija u životnu sredinu.

Nadamo se da ćete svojim prisustvom pomoći da naša borba i muka stignu do najšire javnosti.

Srdačan pozdrav,

Mame Šapca

Exit mobile version