Malverzacije u JKP „Stari Grad“

Aleksandar Mijailović, predsednik Pravnog odbora ZZS

Sledeći trag dokumenata objavljenih u Podrinskim novinama, Pravni odbor Zajedno za Srbiju je došao i do dodatne dokumentacije, a koje se odnosi na nezakonita dešavanja u JKP „Stari grad“ Šabac.

Od trenutka kada je postavljen na mesto v.d. direktora ovog javnog preduzeća Nikola Begović je počinio niz krivičnih dela, čime je oštetio budžet preduzeća kojim upravlja, pa samim tim i budžet grada, odnosno sve građane Šapca koji ga finansiraju.

Pravni odbor Zajedno za Srbiju priprema krivičnu prijavu koja će obuhvatiti sva krivična dela koja je počinio Begović. No, kako je klupko tek počelo da se odmotava, potrebno je prikupiti još dokaznog materijala.

Za sada smo sigurni, i dokumentima potkrepljeni, za tri krivična dela. Najpre, Begović je koristeći svoju funkciju više puta menjao pravilnik o sistematizaciji radnih mesta kako bi zaposlio lica koja ne ispunjavaju uslove, i na taj način im pribavio imovinsku korist. Takođe je prekršio Zakon o radu kada je otpuštao radnike pod izgovorom da je smanjen obim posla, da bi potom na njihova mesta ponovo zaposlio druga lica. S obzirom da je ovim oštetio budžet javnog preduzeća za više od milion i po dinara, učinio je teži oblik krivičnog dela zloupotreba javnog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Pored toga je nenamenski potrošio gotovo 25 miliona dinara na plate zaposlenih. Budžetom je bilo predviđeno 60,3 miliona dinara, a JKP „Stari grad“ je isplatilo gotovo 85 miliona dinara. Za ovo krivično delo dovoljno je da se budžet prekorači za samo milion dinara, a Begović je to učinio 25 puta.

Prema izjavama očevidaca, a kako su Podrinske izvestile postoji i policijski zapisnik, Begović je koristio službeni automobil van radnog vremena i u privatne svrhe, što u najboljem slučaju predstavlja krivično delo neovlašćenog korišćenja tuđeg automobila.

Pravni odbor Zajedno za Srbiju će nastaviti da istražuje sve kriminalne aktivnosti u ovom javnom preduzeću, kao i u svim ostalim preduzećima i gradskoj upravi, a nakon sledećih izbora Šabac će opet biti slobodan grad, u kojem neće biti dozvoljeno kriminalcima da upravljaju bilo čim. Takođe, nakon promene vlasti na republičkom nivou, i uspostavljanja nezavisnog pravosuđa, kriminalcima će biti mesto u zatvoru, a ne na rukovodećim položajima.

Exit mobile version