“Mala, mala matura” i bezbednost dece u saobraćaju

U trećoj nedelji juna na Gradskom trgu održana je tradicionalna “Mala, mala matura“ u organizaciji Predškolske ustanove „Naše dete“ gde je učestvovalo 1.104 predškolaca iz 18 vrtića iz gradskog i sa seoskog područja a povodom polaska u prvi razred u septembru.

Manifestacija je vid opraštanja od vrtića i vaspitača uz igru i ples ali ima i edukativni karakter o bezbednosti u saobraćaju.

Jedna od glavnih vaspitača Predškolske ustanove „Naše dete“ Gordana Puzić naglasila je da je ove godine premašen uobičajeni broj od oko 1.000 učesnika. “To je sedmi put da nastupaju na Gradskom trgu, a tradiciju je na dve godine pauzirala pandemija. PU „Naše dete“ ima pripremni predškolski program i u velikom broju sela Pocerine, Mačve, kao i u posavotamnavskom kraju. 359 mališana učesnika je iz seoskih područja a 759 iz gradskih.”

Ivana Stanić, načelnica Odeljenja za analize i istraživanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja, smatra da deca najviše raduju ovakvim manifestacijama. “Mi želimo da damo deci motiv da od malih nogu formiraju jasne stavove i steknu znanja tako da uvek budu bezbedni, jer jedino na takav način ćemo i za 15 ili 20 godina imati jednog učesnika u saobraćaju koji će garantovati bezbednost, ne samo za njega pojedinačno, već i za njegovu porodicu, a samim tim i za celu Republiku Srbiju. Tu je lik Pažljivka koji je formiran sa namerom da deca uče o važnosti poznavanja osnovnih saobraćajnih propisa.”

Grad Šabac je svakom predškolcu obezbedio simboličan poklon a posebna pažnja na bezbednost u saobraćaju skrenuta je na period godišnjih odmora kada je važno biti odgovoran. S tim u vezi ovakve i slične akcije i pokreću se u letnjem periodu kada je toplo vreme te se učesnici u saobraćaju opuste i zaborave na stvari o kojima treba konstantno voditi računa-biciklisti, traktoristi, vezivanje pojasa, korišćenje dečijeg auto-sedišta, pešaci. Podaci Agencije za bezbednost govore da je rizik od saobraćajnih nezgoda u letnjem periodu veći.

Exit mobile version