Majka nas traži

Verujem da još ovakvih sudbina ima ali niko ne govori o majkama kojima su u Šabačkom porodilištu ukradena deca

Zadnjih godina se mnogo priča i piše o krađi dece za koje se ćutalo godinama jer nije imalo kome da se kaže kao i danas kad se sve otkriva ali istine nema. Uvek ostaje ista reč “zašto”? Ja sam jedna od tih žena koja se porodila 80-ih godina i tek pre dve godine putem Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, dobila po prvi put otpusnu listu kad, gde i kako sam se porodila te 1984. godine. Rodila sam zdravu devojčicu od 4.300 gr, bila u bolnici dve nedelje (ne zna se zašto) dojila, gledala, i dala joj ime Ivana. Sve do jednog jutra kada me je doktor pozvao u hol i rekao da mi je dete umrlo, da je imalo izliv krvi na mozak i da mogu da idem kući. Na pitanje da li mogu da vidim dete, prvo mi je rečeno da je dete bačeno, pa kasnije da je poslato na obdukciju i da ću biti pozvana  da uzmem otpusnu listu i obdukcioni nalaz koji nikad nisam dobila.

 

„Sestra“ iz Beograda

Sada saznajem da je u to vreme došla medicinska sestra iz Beograda na zamenu i Opštu bolnicu Šabac, gde je bila 2-3 meseca u šabačkom porodilištu, svaki dokument je sa njenim potpisom čak i porođajni list, a ista je dala izjavu tužilaštvu da nikada ništa nije potpisala ni jedan protokol ni list i da u to vreme nije bilo mrtvih beba??

 

Bebe završile u kotlarnici

Prva izjava patologa je da nema nijedan dokument sa mojim imenom ili brojem bebe niti da je rađena obdukcija, da bi u drugoj izjavi rekao da u to vreme nije bilo propratnih aktova o kretanju beba iz porodilišta do patologije i da su umrle bebe završavale u kotlarnici (?!) kao otpad. Kao i mnoge druge laži užasne, koje je sada slušam. Ovo ko nije doživeo ne može da zamsili ni da veruje.

 

Tražim istinu

Iako sam radnik Višeg suda u Šapcu već 23 godine, pomoć ni razumevanje oko pronalaska istine i svog deteta nisam dobila ni od predesednika ni od sindikata, iako sam jedina žena sa ovakvom sudbinom u kolektivu. U svakom mom papiru piše različito, od toga da je beba umrla 4 sata nakon rođenja do toga da sam provela 2 nedelje u bolnici, od netačnih i nepotpunih dijagnoza navodne smrti deteta pisanih napamet jer obdukcija nije rađena itd.? Mnogo je pitanja a odgovore čekam iz tužilaštva, i, iako se sama borim s istim, neću stati dok ne saznam istinu i zašto???

Mira Tomašević, Šabac

Exit mobile version