Lutovac: Odbranili smo DS, nastavljamo sa reformama

Nastavak prekinute sednice Glavnog odbora Demokratske stranke u Šabačkom pozorištu

Nastavak prošlonedeljne prekinute sednice Glavnog odbora Demokratske stranke danas je održan umesto u Zemunu u Šabačkom pozorištu. Odlučeno je da se odbor održi u Šapcu, jer je to sedište jednog od najboljih delova organizacije stranke i na taj način se pruža podrška predsedniku Izvršnog odbora Dušanu Kostadinoviću, što je u simboličkom smislu dobra poruka za sve članove, podvukao je predsednik stranke dr Zoran Lutovac. On je naveo da je na prošloj sednici izglasano poverenje izveštaju sadašnjeg rukovodstva bez ijednog glasa protiv i uzdržanih.

-Suština tog izveštaja je u sledećem- odbranili smo DS od nasrtaja naprednjaka i Aleksandra Vučića, odbranili smo bojkot i nastavljamo sa reformama. Tražio sam podršku za nastavak reformi i ta podrška je nepodeljena, ne samo u okviru Glavnog odbora, već i širom Srbije u našim odborima. Ohrabrujuće je što naši članovi žele da se istinski reformišemo i da se to ne zaustavi samo na rečima, nego da se pokaže na delu da ćemo biti spremni da vraćamo poverenje naših građana. To znači da ćemo se ponašati u skladu sa rečima, da nećemo mesec dana pred izbore da se predomišljamo, nego da istrajemo u onome što smo tražili. Pokazalo se da je to ispravna oduka, da su građani, naši članovi bili za to i da smo time napravili prvi korak ka povratku poverenja, što je neophodno da se DS reformiše, osim doslednosti, i organizaciono- tehnički, uz donošenje novog statuta- naglasio je Lutovac.

Dodao je da je 191 član Glavnog odbora na prošloj sednici podržao nastavak reformi, a njih tridesetak, zajedno sa onima koji nisu članovi Glavnog odbora, u hodniku su donosili nelegalne vannstatutarne odluke. Deo DS-a danas je održao skup u beogradskom Domu omladine.

-To je pokušaj nezdovoljnih koji su manipulacijama pridobili neke nekompromitovane ljude koji nisu u toku i ne znaju šta se dešava. Inicijatori toga su ljudi koji su želeli saradnju sa Vučićem ili su radili kampanju za druge političke stranke. Naše opredeljenje je da budemo oštra opozicija Aleksandru Vučiću, nećemo sa njim koketirati, niti na bilo koji način biti njegova ikebana. Skup u Beogradu je nelegalan, protiv statuta, što može biti samo indikacija da neko želi da pravi svoju stranku. To je pokušaj onih koji su odavno izgubili poverenje članstva i građana da ostanu u igri, jer žele da neformalnim pritiscima utiču na politiku DS-a- poručio je Lutovac i dodao da je prošlo vreme kada su se odluke donosile „van organa stranke, u dogovorima sa neformalnim grupama, po kafićima“.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version