Lomio sam vetru krila

ZAPISI 4

Krajem šezdesetih i do sredine sedamdesetih, najčuveniji i napopularniji časopis o rekonrolu bio je jugoslovenski ‘Džuboks’, uređivao ga je Peca Popović. Za ‘Džuboks’ otimali su se i mladi u svim zemljama Istočnog bloka. Urednik za rnr poeziju u ‘Džuboksu’ bio je Šapčanin Ivann Glišić. Glišić je početkom sedamdesetih, uz dobacivanje Branislava Moskovljevića, napisao prviu rnr roman u  Ju i na Balkanu: Jer znala je mama mene će skrckati Levu elementi. Peca Popović je dobio odobrenje redakcije i izdavača časopisa da objavi Glišićev roman. Kao reklamni materijal, u ‘Džuboksu’ broj 24, za 1976. godinu, objavljeno je jedno poglavlje. U to vreme i  u nas su ‘partijci’ bili  Bog i batina. Nije im se dopao naziv romana, mislili su Levi elementi ruganje je komunistima, iako naziv nije imao veze s komunistima, nego je Glišićeva mati često govorila Glišiću da se okane rokenrola –  Levih elemenata, da ga ne skrckaju. Po direktivi Centranog Komiteta, slog je u štampariji rasturen a rukopis oduzet i uništen. Desetak godina kasnije Glišić je napisao potpuno novu verziju, koju je objavio Slobodan Mašić u svojim nezavisnim izdanjima, jer ‘Džuboks’ je nažalost prestao da izlazi.

‘Džuboks’, no 24, 1976.
Levi elementi, odlomak

 

Rekosmo, Glišić je bio urednik za rnr poerziju, u ?Džuboksu’. Prevodio je i prepevavao hitove svetske rokenrol scene. Peca Popović je plabnirao da mi to objavi u dve Glišićeve knjige: Upomoć, Bitlsi! (prepevi hitova Bitlsa) i ‘Betonski geto'(prepevi svetskih rnr hitova. No, rekosmo, Džuboks je prestao sa izlaženjem, nepodržan od novog Upravnog odbora, rnr je ponovo pao u nemilost, očekivala se Brozova smrt. Peca i Ivan ponudili su drugim izdavačima, ali niko nije želeo da se upuštaa u štampanje takvih knjiga, kad nas čekaju neizvesna posthumna Brozova vremena.  Sredinom osamdesetih ušle su u izdavački plan časopisa ‘Politika Rock’, i najavnjene su kao jedna knjiga, pod zajedničkim nazivom ‘Žuta podmornica’.  Nažalost, i ovaj časopis brzo je ugašen, knjiga se nije pojavila.

Ogls za Glišićeve Bitlse
Upomoć Bitlsi
Betonski geto

Glišić je na ova dva svoja rukopisa zaboravio, setio ih se 1994., kad je otišao u redakciju novog časopisa o rokenroliu ‘Yu rock magazin’. Urednik Zltko Tarle upriličio je uintervju s Glišićem. Razmatrali su mogućnost objavljivanja rukopisa, ali otpočeo je rat, časopis je ugašen.

Copy & Paste

Sredinom dvehiljadite, Peca Popović i Ivan Glišić sreli su se u Beogradu. Peca je iz svoje aktovke izvadio rukopise, i predložio Glišiću da bar onaj s Bitlsima pošalje u Liverpul, Zadužbini Bitlsa. Glišić je poslao ‘Upomoć, Bitlsi’. Ubrzo je iz Liverpula dobio odgovor: Ne štampaju na srpskom, ali Toni Kenedi, koji je radio omote za neke singlove Vitlsa, kao i razglednice s likovima Bitlsa, uradiće likovnu opremu knjige, uz to i kompjutersku pripremu. Otuda, knjigu je objavio šabački Gradisprint. Ubrzo i ‘Betonski geto’, ova s Glišićevim fotografijama šabačkih rokera iz šezdesetih, i benda Čivije. Glišić je obe knjige posvetio Nikoli Karaklajiću i Peci Popoviću. A da život zaista piše priče, potvrđuje i ovo: Nedavno, Glišiću se iz Zemuna javio rnr bend Copy & Paste. Sređivali su potkrovlje jednog od člana benda, za probe. Tamo su u sandučari našli komplete časopisa ‘Džuboks’, kupovao ih je otac jednog od njih, Glišićev vršnjak. U jednom od brojeva, našli su poster s likom Hendriksa, i sa Glišićevom pesmom ‘Balada o Džimi Hendriksu’. Traže dozviolu da komponuju ovu pesmu i da je snime, s tim što bi je naslovili ‘Balada o Hendži’. Glišiće dopustio. I da ne zaboravimo: Ivan Glišić ima veliku kolekciju ploča, od rokenrola, panka, etno do klasike. Malo je poznato da je na takmičenju diskofila 1967., u organizaciji Radio Sarajeva i urednika Nikše Dabovića Glišić proglašen za prvog Diskofila Jugoslavije.

Ju rok magazin

BALADA O HENDŽI

Rodio se tamo gde je sve od blata

Gde je kora hleba vrednija od zlata

Gde bluz deca uče pre no što se rode

Gde se viski toči više i od vode

Imao je svaki dečak curu staru

On je mesto žene voleo gitaru

Gledali su mnogi kako skupa jezde

Od dana do noći, od sunca do zvezde

Leteo je tako jednom iznad pakla

Spazio je pčelu s krilima od stakla

Žaoka joj beše najsjajniji čelik

U očima odsjaj kao kosmos velik

Želeo je odsad s njome da su druži

Polomi gitaru, pčeli se pridruži

Ali istog trena kad joj ruku dade

Pčela ga ubode i on mrtav pade

Ivan Glišić

 

Exit mobile version