Lokalna ložišta i termoenergetski sektor najveći zagađivači

Razgovor s povodom: Milenko Jovanović, diplomirani meteorolog

Visoke koncentracije zagađujućih materija, tačnije suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5 u Srbiji u ovom periodu su posledica već poznatih uzroka – emisija iz lokalnih ložišta, termoenergetskog sektora i saobraćaja. S obzirom da se ovakvi periodi prekomernog aerozagađenja ponavljaju iz godine u godinu zaključak je da je osnovni razlog u nečinjenju institucija koje su zakonski za to nadležne, rekao je za „Podrinske“ Milenko Jovanović, diplomirani meteorolog.

U zimskom periodu je kvalitet vazduha uobičajeno najlošiji upravo zbog grejne sezone, odnosno lokalnih ložišta koji su najveći izor emisija poluatnata, a pre svega PM čestica.

Jovanović ističe da u zimskoj polovini godine osim produkcije sagorevanja neadekvatnih energenata dodatni negativni efekat daju za zimu uobičajeni meteo uslovi i geografski položaj grada – kotlina i da to sve daje nesporan zaključak da je jedino realano i neophodno rešenje smanjiti emisije na njihovom izvoru za par godina u velikom procentu, što se do sada ne dešava. Na pitanje kako termoelektrane utiču na zagađenje vazduha u zimskom periodu kaže da recimo TENT emituje više PM 10 čestica od očekivanog.

Automatski monitoring vazduha obezbeđuje potpuno pouzdane podatke u realnom vremenu koji su potrebni pre svega građanima da bi uskladili svoje aktivnosti napolju. Institucije koje sprovode monitoring, kaže Jovanović, imaju te podatke o koncentacijama i sugurno ih neće saznavati iz aplikacija.

Za precizniju detekciju izvora zagađujućih materija potrebno je imati informacije o svim subjektima koje emituju zagađujuće materije u vazduh. Osim industrije koja se nalazi u preblizu formiranoj Industrijskoj zoni, u Šapcu su, kao i u drugim delovima Srbije, lokalna ložišta i termoenergetski sektor najveći zagađivači standardnog seta polutanata PM čestice, azotni oksidi, sumpor-dioskid, ugljen-monoksid, prizemni ozon (samo leti), a, navodi Jovanović, i saobraćaj daje značajan doprinos povećanju koncentracija zagađujućih materija.

Isidora Kovačević

Exit mobile version