Ljubitelji jezika na zajedničkom zadatku

Filološki kamp u Osnovnoj školi „Janko Veselinović“

Treći po redu Filološki kamp u Osnovnoj školi „Janko Veselinović“ počeo je sa radom u ponedeljak i trajaće pet dana. Nastavu izvodi 20 nastavnika jezika (srpski, engleski, nemački i francuski jezik), a prijavljeno je više od 300 učenika iz svih šabačkih osnovnih škola.

Direktorka škole Ljiljana Stojanović rekla je da je predviđeno da, kao i dosadašnjih godina, tri dana deca uče srpski jezik, dok su naredna dva dana posvećena stranim jezicima, najpre engleskom, a potom i jezicima koji se izučavaju kao drugi izborni- nemačkom i francuskom. Nastava je podeljena po blokovima, tako da će se najpre baviti gramatikom, a potom i književnošću srpskog jezika.

-Na osnovu iskustava koje smo imali prethodne dve godine, sigurni smo da će učenici uživati u prilici da steknu nova znanja iz ovih predmeta. Posebnu zahvalnost dugujemo gradskom aktivu, stručnom veću za srpski jezik, čiji je predsednik kolega Mile Radovanović. Oni sjajno funkcionišu i posebno mi je drago što su prisutni predavači iz celog grada, svi nastavnici srpskog jezika, sada i iz srednjih škola, kao i engleskog- istakla je Stojanovićeva.

Časovi su koncipirani tako da nisu u formi klasičnih predavanja, već radionica, kako bi učenicima bilo zanimljivije da uče jezik. Nastava je namenjena đacima od petog do osmog razreda.

Kamp je svečano otvorila načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Bojana Mladenović, koja je polaznicima poželela puno uspeha u radu i čestitala na tome što svoje slobodno vreme koriste da steknu nova znanja.

-Učesnici kampa su pokazali da su zaista mladi entuzijasti i da su već postali odgovorni članovi našeg društva time što svoje slobodno vreme i vreme raspusta provode učeći i stičući nova znanja. Svima nam je poznata poruka da smo veliki onoliko koliko jezika znamo, a oni su izgleda ovu poruku najbolje shvatili. Ja im zaista želim sve najbolje i nadam se da će se u narednom periodu njihov trud isplatiti i da će u naš grad, bogat tradicijom, ali i značajnim rezultatima, doneti još prestižnije nagrade koje su zaslužili angažovanjem upravo na ovakvim kampovima- podvukla je Mladenovićeva.

Učenica osmog razreda OŠ „Jevrem Obrenović“ Janja Janković opredelila se za srpski, nemački i engleski jezik, jer joj je želja da usavrši znanje na tim poljima, ali i da se malo zabavi i nauči nešto novo, što će joj pomoći u daljem školovanju.

-Od kampa očekujem prvenstveno dobro druženje, ali i sticanje novih znanja- rekla je Janja, koja klupu deli sa drugaricom iz škole Aleksandrom Jovanović, za koju je kamp prilika da se pripremi za probni test, budući da joj predstoji Mala matura.

-Volim društvene nauke i pohađala sam kampove u svim školama kad god sam bila u prilici. Organizacija je iz godine u godinu sve bolja, a i mi smo zreliji, pa samim tim lakše prihvatamo nova znanja- istakla je ona, a drugar Ognjen Ivanović, učenik osmog razreda OŠ „Nikolaj Velimirović“ se saglasio sa njom.

Organizatori kampa su OŠ „Janko Veselinović“ i šabačka podružnica Društva za srpski jezik i književnost Srbije, a pokrovitelj Grad Šabac.

D.Dimitrijević

Exit mobile version