Lider „Levice Srbije“ Borislav Stefanović podržao protestni skup novinara u Šapcu

Novinari u Srbiji su poniženi

 

Nakon što je osnovao Inicijativni odbor „Levice Srbije“ u Šapcu, Borislav Stefanović se u ponedeljak pridružio protestnom skupu šabačkih novinara na platou ispred stare robne kuće i podržao ih u borbi za njihovo pravo na dostojanstven rad. On je za „Podrinske“ rekao da su novinari u Srbiji poniženi, da je ugrožena sloboda govora, te da premijer Srbije pod okriljem najavljenih parlamentarnih izbora uspešno pokušava da izbegne ispunjenje obećanja da će smeniti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističkog ponašanja prema novinarki Televizije B92 Zlatiji Labović.

-Podržavam novinare i mislim da su njihovi zahtevi opravdani i da je, bez obzira na to što Aleksandar Vučić raspisuje izbore zato što ne može sa nesposobnom vladom da ispuni ijedno od predizbornih obećanja, jedna od najgorih stvari, pored narušavanja životnog standarda, opšteg osiromašenja i nezaposlenosti, to što u Srbiji ne postoji sloboda govora i što su novinari dovedeni u situaciju da budu poniženi u našem društvu. To je kulminiralo necivilizovanim postupkom ministra Gašića koji je, naravno, sad suštinski spašen zato što Aleksandar Vučić ide na izbore i time dobija vreme da Gašić ne bude smenjen- kaže Stefanović.

 

Vi ste predložili licenciranje novinara. Mislite li da tako nešto može da zaživi u Srbiji?

Može. Predložili smo licenciranje koje ne bi radila država, nego novinarska udruženja. Dakle, novinari bi sami regulisali svoje odnose, bez mešanja države Srbije na bilo koji način. To postoji i u drugim zemljama. U ovoj situaciji kada mnogi novinari režimskih tabloida nisu članovi nijednog udruženja novinara, nijednog suda časti, nijedan savet za štampu niti bilo ko može na bilo koji način da utiče na monstruozne laži koje u službi režima iznose. Istovremeno, sudski procesi traju veoma dugo, vrlo su neefikasni i naravno, uvek se otvara mogućnost da se kroz sud utiče na pravo izražavanja i novinarsku etiku. Zbog toga bi bilo najbolje kada bi novinari imali mogućnost da sami regulišu sopstvene odnose.

 

Šta po vama nekog kvalifikuje da bude dobar novinar? Da li biste prednost dali obrazovanju ili nečemu drugom?

Ne mislim da je obrazovanje primarno, ali naravno da je potrebno da novinar poznaje stvari o kojima piše i izveštava. Potrebno je da uvek traga za istinom i, ono što se uvek zaboravlja, da se čuju obe strane. Dakle, ako se drži tih principa i postulata, mislim da se može nazvati dobrim, poštenim, objektivnim novinarom. Dobar novinar je onaj koji suštinski nervira sve političke aktere.

  1. Dimitrijević
Exit mobile version