Lični pratilac – Svrha i sadržaj

Usluga ličnog pratioca je namenjena deci i mladima sa razvojnim teškoćama, koja su redovni učenici osnovnih i srednjih škola.

Poslovi ličnog pratioca podrazumevaju odvođenje i dovođenje deteta sa nastave, provođenje slobodnog vremena sa detetom kod kuće ili na igralištu,fizička i tehnička pomoć u vaspitno-obrazovanoj ustanovi.

Vrlo je važno napomenuti da lični pratilac NIJE isto što i pedagoški asistent, i posao ličnog pratioca nije pomoć u učenju već pomoć detetu da se uključi u sve društvene sadržaje.

Lični pratilac radi individualno sa jednim detetom, a uslugu koristi u proseku 27 dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Kratak opis svih aktivnosti

Aktivnosti usluge Lični pratilac deteta realizuju se u skladu sa svrhom usluge, karakteristikama korisničke grupe, kapacitetima korisnika, individualnim planom rada i u skladu sa procenom potreba korisnika, obuhvataju jednu ili više od sledećih aktivnosti:

Usluga Lični pratilac deteta ostvaruje se kroz programske aktivnosti kojima se u skladu sa procenom potreba korisnika obezbeđuje očuvanje i razvijanje potencijala, odnosno vrši se priprema korisnika za samostalan život.

Za sprovođenje ove usluge zadužen je stručni radnik koji vrši procenu korisnika, izrađuje individualne planove rada i prati rad Ličnih pratilaca i napredak korisnika.

Aktivnosti koje pruža Lični pratilac deteta realizuju se svakodnevno, odnosno u toku radne nedelje, kada dete pohađa nastavne aktivnosti. Lični pratilac deteta angažovan je onim danima kada dete pohađa nastavu u vremenskom periodu koji je određen individualnim planom rada za svakog korisnika.

Cilj pružanja ove usluge jeste povećanje samostalnosti kod korisnika, jačanje samopouzdanja, poboljšanje koncentracije i pažnje, razvoj socijalnih veština i razvoj preostalih kapaciteta korisnika.

Dete kome je dostupna ova usluga oseća se sigurnije, odvaja se od porodice, što je važno za proces odrastanja, osamostaljivanja i socijalizacije u svakom smislu i dobija potrebnu podršku da ima pristup istim resursima kao i njegovi vršnjaci bez smetnji u razvoju.

Time ostvarujemo školu ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve tj. jedno od osnovnih zagarantovanih prava svakog deteta. Uključivanjem u vršnjačku grupu otvaramo put lakšem uključivanju u lokalnu zajednicu u celini.

Exit mobile version