Lični pratilac poboljšava kvalitet života deteta

Za tekuću školsku godinu za 57 dece podnet je zahtev roditelja/staratelja za obezbeđivanje usluge Lični pratilac, a trenutno je 10 na listi čekanja. Za tu namenu opredeljeno je 22 miliona dinara iz budžeta Grada Šapca, bez participacije korisnika, navodi v.d. direktora Centra za socijalni rad Biljana Mrkonjić.

Pružalac usluge, koja se obezbeđuje osam sati dnevno, pet dana nedeljno je Humanitarna organizacija (HO) „Dečje srce“ iz Beograda.

-Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Veoma je značajna za dete, ali i roditelja, jer utiče na podizanje nivoa kvaliteta života deteta, ali i roditeljima obezbeđuje slobodno vreme za bavljenje drugim aktivnostima. Usluga doprinosi boljoj uključenosti i vidljivosti dece osoba sa invaliditetom u društvenu sredinu- napominje Mrkonjićeva.

Usluga se, kako kaže, realizuje od 20. septembra tekuće godine u skladu sa organizacijom školske nastave, date škole, odnosno obrazovne ustanove, bez obzira na način realizacije nastave (u školi, kombinovano ili onlajn)

-Usluga Lični pratilac je dostupna detetu sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, pod uslovom da je uključeno u vaspitno- obrazovnu ustanovu. Dakle, nisu konkretne škole obuhvaćene uslugom, već se usluga obezbeđuje detetu bez obzira na to koju vaspitno- obrazovnu ustanovu pohađa. Deca za koju su podneti zahtevi za obezbeđivanje usluge pohađaju vaspitno- obrazovne  ustanove u skladu sa mestom stanovanja ili ličnim izborom:  OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Nikolaj Velimirović“, OŠ „Jevrem Obrenović“, OŠ „Janko Veselinović“,  OŠ „Laza K. Lazarević“, OŠ „Stojan Novaković“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Nata Jeličić“, Predškolska ustanova „Naše dete“, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika, srednja Ekonomska škola „Stana Milanović“ Šabac- objašnjava v.d. direktora Centra za socijalni rad i dodaje da je važno napomenuti da zadatak ličnog pratioca nije da pruža pedagošku podršku detetu.

-Tokom nastavnog procesa on usmerava pažnju deteta na gradivo koje se obrađuje na času i na izlaganje nastavnika, pomaže mu u korišćenju pribora, pripremi knjiga i drugog. Njegov važan doprinos jeste da pomaže detetu da se socijalizuje, usmerava ka vršnjačkoj grupi, tu je da podrži komunikaciju deteta, pruži podršku prilikom igre.  Aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima- zaključuje Mrkonjićeva.

D.D.

Exit mobile version