Lepe vesti u medijima

Lepa vest u medijima obično označava pozitivne, ohrabrujuće ili inspirativne informacije koje se dele s publikom. Ove vesti su često usmerene na dobre događaje, postignuća ili ljude i imaju za cilj pružiti gledaocima, čitaocima ili slušaocima osećaj radosti, nade ili zadovoljstva.

Evo nekoliko ključnih elemenata koji čine lepe vesti:

  1. Pozitivan ton: Lepa vest obično ima pozitivan i radostan ton. Fokusira se na dobro i pozitivne aspekte situacije.
  2. Inspiracija: Ove vesti često imaju elemente inspiracije. Mogu prikazati pojedince ili zajednice koje su prevazišle izazove ili postigle nešto značajno.
  3. Humanost: Lepa vest često naglašava humanost i dobročinstvo. Može pričati o ljudima koji čine dobra dela ili zajednice koje se solidarišu u teškim vremenima.
  4. Dobrota i ljubaznost: Informacije o ljubaznim gestovima, nesebičnim delima ili pozitivnim promenama u društvu često čine lepe vesti.
  5. Uspeh i postignuća: Vest može izveštavati o uspesima pojedinaca, timova ili zajednica, bilo da se radi o dostignućima u kulturi, sportu, nauci ili drugim oblastima.
  6. Raznolikost: Lepa vest često uključuje priče koje slave raznolikost i promovišu pozitivne vrednosti.

Lepih vesti je jako malo, samo kad čujem da su naši đaci ili studenti postigli uspeh u svetu. Ostalo iz Srbije mi nisu lepe vesti, čak ni ti putevi i pruge, jer se prisvaja uspeh ove vlasti. Pitala bi ih šta bi izgradili posle propasti devedesetih. Srbijom se sa TV kanala širi mržnja, blate se politički neistomišljenici, narod zastrašen. Imam 77 g. i dobro znam šta smo preživeli od 90.
Vida Vujović, Bgd

Primer lepe vesti može biti priča o grupi volontera koji su izgradili igralište za decu u zajednici, ili o naučnom otkriću koje ima potencijal da poboljša kvalitet života ljudi. Cilj ovih vesti je podizanje duha publike i pružanje pozitivnog ugla na svet oko nas.

Nažalost ako analiziramo vesti koje se objavljuju u elektronskim i štampanim medijima koji pokrivaju informativni prostor bilo na republičkom nivou bilo na lokalu potpuno je vidljivo da ovakvih vesti ima veoma malo. U odnosu na vesti vezane za politiku ili promociju političke stranke na vlasti ili u odnosu na predsednika koji mora, u nekom obliku, da svakodnevno bude prisutan u vestima.

Obraduje rođenje neke nove dece, uz ono obavezno: „Gde baš
nađe ovde da se rodiš?“ Obraduje i najava sunčanih dana, ma
da to nema veze sa novinama. Dobra je vest i da još uvek imam
volje da nešto pročitam…
Velimir Kuzmanović, profesor

Ne zato što „lepih vesti“ nema već zato što je uređivačka politika podređena interesima aktuelne vlasti koja, ne retko, indirektno uređuju medije bilo da to čine postavljanjem poslušnih urednika bilo da, iz budžeta države ili lokalnih sredina izdvajaju veliki novac za medije ali samo one koji će zastupati i promovisati isključivo njihove interese i propagandu.

Tako vlasnici medija, a samim tim i novinari tih medija, uljuljkani u materijalnom „bogatstvu“, „svili i kadifi“, nemaju odgovornost prema javnosti, prema građanima, i nemaju obavezu da ih informišu onako kako profesija i zakon nalažu. I baš ih briga. Važno je samo da se ne zamere „finansijerima“.

Mada, desi se ponekad, da i oni bjave neku „lepu vest“ ali samo kad dobro provere o kome se radi, da ne bude da se ta osoba, na neki način, zamerila vlasti ili ako im je potrebno da „popune prostor“.

Lepe vesti…
Srpska napredna stran- ka pobedila ubedljivo!!!
Nataša Bulješević

Međutim, u devastiranom društvu, pre svega u moralnom smislu, diskutabilno je pitanje šta građani podrazumevaju pod „lepe vesti“. Naša anketa, preko društvenih mreža, je pokazala svu nakaradnost društva u kojem živimo. Ako je, za pojedince, „lepa vest“ pobeda vladajuće stranke ili poraz nekog lidera iz druge stranke onda je potpuno jasno da smo duboko „zaglibili“ i da će trebati mnogo vremena da se vratimo u normalu.

Pa na primer da Zelenović više nikad neće biti gradonačelnik.
Iva Ilić, verovatno lažan profil

Naravno, ključnu ulogu u tome igraju mediji. Ali ne ovi i ovakvi.

Ivan Kovačević   

Exit mobile version